هیدروسفالی (Hydrocephalus)

مسدود شدن راه جریان و جذب مایع مغز و نخاع را که موجب بزرگ شدن بطن های طرفی مغز می گردد هیدروسفالی می نامند. با اینکه بزرگ شدن بطن ها در اسکن CT  و  MRI بوضوح دیده می شود، در مواردی تشخیص آن از بزرگ شدن بطن ها بعلت تحلیل مغز (هیدروسفالی جبرانی) مشکل است. در نوزادان علت آن اغلب در اثر بسته بودن جریان مایع مغز از مجرای آکودوک سیلویوس (مجرای بین بطن سه و چهار) بوده، که موجب افزایش فشار داخل بطن های طرفی و بطن سه و بزرگ شدن آنها می‌گردد، ولی فشار مایع در بطن چهار و اطراف مغز و نخاع پایین می باشد. این نوع هیدروسفالی را نوع انسدادی می نامند. در سنین بالا بسته بودن جریان مایع مغز و نخاع در ناحیه فضای سوب آراکنوئید بوده و موجب بزرگتر شدن همه بطن ها و افزایش فشار مایع در بطن ها و اطراف مغز و نخاع می گردد. این نوع هیدروسفالی را نوع مرتبط(Communicating) می نامند. در کودکان زیر دو سال بعلت باز بودن سوتورهای جمجمه هیدروسفالی موجب بزرگ شدن اندازه سر بیش از رشد مترقبه می شود، در بزرگسالان سیر هیدروسفالی تدریجی بوده و موجب اختلال در راه رفتن و حافظه می گردد. با افزایش تدریجی فشار مایع مغز و نخاع و بزرگتر شدن بطن ها، سطح جذب مایع بیشتر شده و در نتیجه فشار مایع به حال طبیعی می رسد. این وضعیت را هیدروسفالی با فشار طبیعی می‌نامند. در موارد حاد در مدت شش ساعت حجم بطن ها تا 80 درصد بزرگ می شود. در اسکن MRI علاوه بر بزرگی بطن ها و آتروفی مغز نفوذ مایع در ماده سفید مغز مشاهده می شود. در مواردی وضعیت ثبات یافته و متعادل تولید و جذب مایع مغز و نخاع با بزرگی بطن ها و آتروفی مغز سالها تحمل می شود. ممکن است ضربه های خفیف سر موجب بهم خوردن وضع وضع جبرانی بشود.

هیدروسفالی در کودکان بعلت ناهنجاریهای مادرزادی کیاری (Chiari)، تنگی آکودوک بعلت ناهنجاری مادرزادی یا خونریزی و عفونت نوزادی داخل بطن ها پدید می آید. بزرگ شدن سر با نازک شدن استخوان ها و جدا شدن سوتورها و در موارد پیشرفته آتروفی اوپتیک و اختلال حرکت چشم ها و اختلال تعادل و راه رفتن مشاهده می شود. در موارد حاد تهوع و استفراغ ديده می شود.

در نوزادان تحریک پذیری، مشکل تحمل تغذیه، بی حالی و استفراغ وجود دارد. در کودکان سنین بالاتر علاوه بر علائم فوق، سردرد، فلج یک یا دو طرفه اعصاب کرانیال ششم موجب انحراف چشم ها به داخل و دو بینی و اختلال تعادل در راه رفتن پدید می آید. در نوزادان بخصوص در پرمچورها(نارس) با سونوگرافی مکرر افزایش فزاینده بطن ها مشخص می شود.  5 درصد این موارد در آینده به شانت نیاز پیدا می کنند. ثبت دور سر در برگ مخصوص رشد نوزاد و کودک در فواصل معاینه تغییرات اندازه دور سر را از استاندارد رشد نشان می دهد. در کودکان سنین بالاتر دور سر بزرگ نمی شود، افزایش فشار مغز با بسته شدن مسیر جریان مایع بعلت های یادشده یا تومورهای مخچه و ساقه مغز و عفونت های داخل جمجمه موجب سردرد، استفراغ، اختلال دید و تعادل و سایر علائم مربوط به عامل ایجاد کننده را ظاهر می نماید. در معاینه، تورم پاپی، فلج چشم، عدم تعادل و تشدید رفلکس ها جلب توجه می کند. در موارد درمان نشده عوارض تاخیر رشد و نارسایی هورمونی پدید می آید. معالجه هیدروسفالی گذاشتن شانت است که مایع درون بطن طرفی را به فضای پشت پریتوان منتقل می کند. با بزرگ شدن کودک تعویض شانت ضرورت پیدا می کند.

تشخیص و تصمیم گیری شانت گذاری در هیدروسفالی در افراد بالغ مشکل است مخصوصاً در افراد سنین بالا که با ضایعات عروقی متعدد و کوچک و پارکینسون همراه باشند. انجام اسکن CT  و  MRIدر کلیه بیماران پارکینسونی برای تشخیص هیدروسفالی ضرورت دارد. سیسترنوگرافی با تزریق ایزوتوپ به مایع نخاع و پایش جریان آن برای تفکیک اشکال مختلف ضایعات و احتمال پاسخ به شانت کمک می کند.در حال طبیعی ایزوتوپ تزريق شده به مايع نخاع وارد بطن ها نمی شود و از طریق سوب آراکنوئید دور نیمکره ها جذب می شود.

در هیدروسفالی با فشار طبیعی بر عکس نوع جبرانی آلزایمر بزرگی بطن های طرفی بدون آتروفی نواحی تمپورال در MRI وجود دارد. قبل از اجرای شانت گذاری گرفتن مایع نخاع به مقدار حداکثر ممکن و پایش پاسخ مساعد از نظر اصلاح راه رفتن و حافظه و کنترل ادرار به قضاوت نتيجه عمل كمك مي كند. اسکن اسپیکت و اسکن دانسیته پروتون نیز در تفکیک موارد فوق کمک كننده است. عوارض بعد از شانت گذاری در 25 درصد موارد بصورت عفونت و هماتوم سوب دورال بعد از عمل پیش می آید. عدم پاسخ مناسب به عمل جراحی باعث شده که با تردید بیشتری بیماران برای عمل انتخاب بشوند.

گزارش سیر بیماری هیدروسفالی در یک فرد جوان:

پسر 14 سله در سال 1380 با اختلال تعادل و لرزش دستها بدنبال سرماخوردگی مراجعه نموده بود، از 3 سال قبل لرزش خفیفی در دستهایش داشت و از 6 ماه قبل بی علاقگی، موجب افت تحصيلی شده بود. به غیراز یکبار تشنج با تب در 3 سالگی بیماری قابل ذکری در گذشته نداشت، در معاینه مختصر کمی تعادل در راه رفتن و لرزش ارادی در دستها، اختلال عصبی دیگری مشاههد نشده بود. حرکات چشم ها و ته چشم ها و رفلکس های وتری طبیعی بود. تب و سردرد و استفراغ نداشت. در CT اسکن بزرگی بطن های طرفی و بطن سه مشاهده شد. بیمار با دریافت نیم قرص آستازولامید 250 میلی یکبار در روز در مدت یک هفته بهبودی نشان داد و در اسکن کنترل 2 هفته بعد کاهش مختصر حجم بطن ها مشاهده شد.

بیمار تا فروردین 1390 مشکلی بیماری نداشت و بکار کشاورزی مشغول بود در آن تاریخ اختلال تعادل بصورت خم شدن غیر ارادی به جلو موقع نشستن و یکبار افتادن با بیهوشی به مدت یک دقیقه بدون تشنج ظاهر شده بود. در معاینه اختلال تعادل در نشستن و راه رفتن و تشدید رفلکس های وتری در پاها مشاهده شد. حرکات چشم ها و ته چشم در معاینه طبیعی بود، سردرد و منگی و اختلال کنترل ادرار نداشت، خواب و اشتها به غذا طبیعی بود. اسکن CT بزرگی بطن های طرفی و بطن 3 را در حد شدید نشان داده بود. بیمار پس از 2 هفته دریافت آستازولامید 250 میلی گرم نیم قرص دوبار در روز رفع کامل علائم عصبی را نشان داد.

این سیر بیماری نشان دهنده وضعیت هیدروسفالی ثبات یافته است که گاه و بیگاه و بدون علت مشخص با علائم بهم خوردن وضعیت جبرانی مراجعه نموده و نیاز به اقدام جراحی نداشته است.

مطالب جدید در مورد هیدروسفالی جنین و نوزاد در لینک زیر موجود است.
http://www.fetalhydrocephalus.com/hydro/info-Congenital-Hydrocephalus.aspx

این نوشته در تخصصی ارسال و , , برچسب شده است. افزودن پیوند یکتا به علاقه‌مندی‌ها.

1,555 Responses to هیدروسفالی (Hydrocephalus)

  1. فرهاد می‌گوید:

    سلامی مجدد.آقای دکتر بابت مزاحمت مجدد عذر خواهی مرا بپذیرید نمیدونم ربطی داره یا نه ولی اینجانب دارای قد 200cm با 120kg وزن و همسرم نیز با قد 175cm با وزن 65kg می باشد در ضمن اینجانب و خانواده پدری من کمی سرهای بزرگی داریم که بزرگی سر من در کودکی کمی مشهود ولی هم اکنون نرمال است.با تشکر

  2. فرهاد می‌گوید:

    با سلام.جناب آقای دکتر سونوی مجدد نزد متخصص سونوگرافی رفتیم و نتایج ذیل حاصل گردیده است:
    head and trunk:
    BPD=80.20mm=32w+1D
    HC=307.59mm=34W+2D
    AC=279.28mm=32W
    Long bones:
    FL=65.85mm=33W+6D
    HL=57.88mm=33W+4D
    TIB=5.91mm=34W+3D
    Ulna=53.41mm=33W+5D
    Amniotic Fluid:lower limit of normal with index of 80 mm
    Estimated weight:2057 با تلرانس 300gr
    EDD:2014/11/30
    HEAD AND Face Scan:
    Lateral ventricles are dilated with diameter of 14 mm at atrium
    cerebellum:normal
    csp:Not visible
    Possibility of agenesis of corpus callosum could be suggested
    nasal Bone:present
    Nose and upper lip:normal
    orbits:normal
    thorax and 2d heart assessment: بدون مشکل و نرمال بوده
    سیستم اسکلتی کاملا نرمال بوده
    ارگان های داخل شکم و لگن نیز نرمال و حضور داشته اند
    و در انتها:
    Comment:
    lateral ventricles are dilated with diameter of 14 mm at atrium and are parallel.
    CSP is also not seen.
    possibility of agenesis of corpus callosum could be suggested
    جناب آقای دکتر همسر من همانطور که گفتم 23 سال سن دارد و من نیز 26 لذا خواهشمندم با توجه به اینکه این نتایج باعث نگرانی شدید من و همسرم شده است خواهشمندم ما را کمی راهنمایی و در مورد این نتایج کمی ما رو آگاه کنید در ضمن آقای دکتر اگر کاری در این یک ماه باقیمانده باید بکنیم خواهشمندم به ما بگید.مجددا از لطف شما کال تشکر و سپاسگذاری را دارم.با تشکر

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      اندازه بطنهای طرفی 2-3 میلی متر بزرگتر است و رابط بین نیمکره ها تشکیل نشده یا دیده نشده. گو اینکه قبل از زایمان میزان عارضه و نارسائی را نمیتوان مشخص نمود و اقدام خاصی عملی نیست بهتر است با متخصص پزیناتالوژی نیز مشورت بعمل آید.

  3. سید نبوی می‌گوید:

    سلام آقای دکتر :
    قرص نورتریپیتیلین برای سوزش کف دست چپم از طرف دکتر مغز و اعصاب تجویز شده که این دستم حدود 15 سال پیش از ناحیه مچ شکسته و گچ گرفته شده بود و من زود از موعد مقرر گچ دستم را باز کردم.حدود 2 الی 3 سال که کف همین دستم سوزش خفیفی داره , بنظر شما استفاده این دارو مثمر ثمر هست یا خیر؟

  4. زهرا می‌گوید:

    سلام
    دور سر پسرم در بدو تولد 34 بوده است و در عرض يك ماه به 38 رسيد اما در اندازه گيري دو هفته بعد 39 سانتي متر شد ايا اين روند خطرناك است؟

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      اگر به نمودار رشد طبیعی دور سر توجه شود افزایش دور سر از محدوده طبیعی بیشتر نشده لذا جای نگرانی نیست، بهتر است در هفته ها و ماههای بعد هم کنترل شود.

  5. علی لنگران می‌گوید:

    سلام دکترعزیز
    من ۴۵سال دارم..یکی دوماهه در سرم صدای هوم هوم دارم تشخیص..ام.آر.آی ….باعنایت به اندک افزایش وعریض شدن sulciوشیارهای فرونتوپاریتال باprominentبودن cerebral vascular petternبعضا فولی های مخچه بهمراه نمای کدورت حفرات بینی بنظر بقیه نسوج ماده سفیدوخاکستری بخوبی قابل تفکیک بوده و…
    خواهشمندم بفرمایید مشکل خاصی دارم؟؟قبلا از لطف آن پزشک مردمی کمال تشکر را دارم

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      موارد توضیح داده شده در ام آر آی در خیلی از افراد طبیعی دیده میشود، اگر با افت حافظه یا زمینه بیماریهای دیگر همرا نباشد جای نگرانی نیست. اغلب موارد وزوز گوش و سر بعلت اختلال عملکردی گوش داخلی است.

  6. زهرا می‌گوید:

    با سلام و خسته نباشید
    نوزاد بیست روزه ای دارم که دور سرش هنگام تولد 33 و اکنون 37 است
    نتیجه سونوگرافی چنین بود:
    mild hydrocephaly در بطن های لترال و بطن سوم دیده شد که میتواند ناشی از acudact stenosis باشد.
    دو ناحیه اکوفری به قطر 29*17 میلیمتر در سمت راست در اسکالپ ناحیه parietal و دیگری به قطر 29*6 در اکالپ parietal چپ دیده شد که ناشی از سفال هماتوم میباشد.
    ماده سفید و خاکستری هر دو نیمکره، سیسترن ها ، بازال گانگلیون و posterior fossa نرمال میباشد. ژرمینال ماتریکس طبیعی است. علایمی به نفع خونریزی در ناحیه مذکور و در بافت پارانشیمال مغز دیده نشد.
    معاینه متخصص مغز و اعصاب هم گفتند علایم ظاهری اش مشکلی نداره، آیا این مسئله نگران کننده است؟ اگر برطرف نشه درمان داره؟

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      افزایش دور سر خیلی سریع بوده بهتر است از نظر احتمال ضرورت کشیدن مایع اطراف مغز و احتمال ضرورت شانت گذاری توسط جراحی مغز هم معاینه بشود.

      • زهرا می‌گوید:

        با سلام مجدد، با نظر متخصص سی تی انجام دادیم و گفتند مشکلی وجود ندارد که نیاز به اقدامی باشد و احتمال دادند که دور سر نوزاد در بیمارستان در بدو تولد اشتباه گرفته شده باشد، چون در فاصله یک هفته هم از معاینه اول دور سر همان 37 بود و تغییری نکرد. برای مشکل هماتوم هم گفتند باید تخلیه بشه چون ممکنه برجستگی اش باقی بمونه. چهارشنبه همین هفته انجام میشه. لطفا نظرتون رو بگید.آیا خطری نداره؟گفتند بدون بیهوشی انجام میدند

        • دکتر سیفی می‌گوید:

          این اقدام کار ساده و بیخطر است با سوزن مایع جمع شده در دور سر کشیده میشود.

          • زهرا می‌گوید:

            سلام دکتر، خسته نباشید
            واقعا متشکرم از راهنمایی هاتون
            روز گذشته مایع هماتوم نوزادم با بیهوشی خفیفی در بیمارستان مفید تخلیه شد.
            نظر دکترش این بود که کمی در اطراف هماتوم شکل استخوانی به خود گرفته بود که در دو سه ماهگی بچه مجددا باید تحت عمل قرار بگیره و این استخوان تراشیده بشیده
            آیا با گذشت زمان خودش برطرف نمیشه؟ حتما باید تراشیده بشه؟
            میشه اقدامی انجام داد مثل بستن سر یا ماساژ و فشاری که این حالت به وجود نیاد؟ این استخوان الان کاملا سفت شده و راهی برای تغییرش نیست؟
            متشکر میشم ازتون

          • دکتر سیفی می‌گوید:

            رسوب هماتوم و آهکی شدن سطح استخوان اعلب بدون عارضه میماند و عوارضی ایجاد نمیکند بهتر است تغییرات احتمالی با نظر مغز و اعصاب داخلی پایش شود، اقدام بیشتر معمولا ضرورت نمییابد.

  7. فاطمه می‌گوید:

    سلام آقای دکتر من 21سال سن دارم. 1سال پیش باردار شدم و در هفته 21سونو نشون داد جنین هیدروسفال و گفتن باید سقط بشه که منم مجبور به سقط شدم. لازم به ذکره که ازدواج ما فامیلی نیست و آزمایش ژنتیک رو هم انجام دادیم که مشکلی نبود. الان 20هفته هست که باردارم میخواستم بدونم امکآن داره دوباره بچم به این مشکل دچار بشه البته در بارداری اول متاسفانه قرص اسید فولیک مصرف نکردم اما این بار از 4قبل اسید فولیک 5مصرف کردم لطفا جواب منو بدید که امکان مبتلا شدن بچم باز تکرار میشه؟؟!

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      هیدروسفالی اغلب بطور اتفاقی پیش می آید احتمال بروز تکراری آن کم است. مثل هر فرد حامله دیگر بهتر است سونوگرافی کنترل بعمل آورید.

  8. فاطمه می‌گوید:

    سلامی دوباره دکتر مرسی که جواب منو دادید من سونوهامو انجام میدم هفته 16سونو دادم که گفت هیچ مشکلی نداره و جنسیت بچمم بهم گفت اما دکتر گفت برای اینکه بخوای ببینی بچه سالم یا نه تو هفته 21سونو انومالی انجام بده سوال من اینه یعنی امکان این هست از هفته 16تا21مشکلی پیش بیاد؟!

  9. تکتم می‌گوید:

    سلام و عرض ادب خدمت دکتر سیفی
    برادرم 32 سال سن دارد .سمت راست صورتش 10 روزی هست که فلج ویروسی شده است ودر این حال سردرد هم به همراه داشت . و بعد از سی تی اسکن و ام آر آی فهمیدن بطن های مغزش مادرزادی متورم میشود . پس از کشیدی آب نخاع سردردش بهتر شد و مرخص شد اما بعد از 2 روز گفت سرم درد میکنه و کمی بهتر شد بعد از چند ساعت . به نظر شما چه قرصی باید مصرف کند . و اینکه الان نورتیریپتیرین 10 و آسیکلویر و کورتن استفاده میکند . هیچ داروی مغزی استفاده نمی کند .دکتر ها هم گفتنند همه چیز نرمال و خوب است .نظر شما چیست

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      کنترل فلج فاسیال و اگر سردرد بیشتر شود اسکن کنترل و درمانهای لازم برای کم کردن مایع مغز با نظارت پزشک معالج لازم خواهد بود.

  10. فاطمه می‌گوید:

    سلام دکتر همش سر میزنم اما ج برای سوالم نمیبینم لطفا ج منو بدید نگرانم

  11. فاطمه می‌گوید:

    دکتر این سونو 20هفته و 3روزه جنین است شرح سونو به این صورت :قسمت های مختلف جنین شامل سر،ستون فقرات،اندام های فوقانی وتحتانیو حفرخ شکمی(دیافراگم،معده،روده ها،کلیه هاومثانه)بررسی وتنها نکته غیر طبیعی قابل ذکر اتساع. بطن های طرفی (دیامتر15-18)میلیمترو بطن چهارم و سیسترن مگنا (13/5)میلیمتر همراه با کاهش. واضح زخامت پارانشیم مغزی (3/2)میلیمتربدون شواهد از توده فضاگیردیده میشود مجموعه یافته های فوق به نفه تغییرات هیدروسفالی میباشد.لطفا آقای دکتر برام توضیح بدهید جواب سونو رو

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      با توجه به اندازه بزرگ بطنهای طرفی و بطن 4 احتمال ناهنجاری جنینی مغز مطرح است. بهتر است با متخصص جنین شناسی در مورد آتیه پیشرفت جنین مشورت نمائید.

  12. فاطمه می‌گوید:

    آقای دکتر بعد نوشته شواهد دیگری از ابنورمالیتی در قسمت های مختلف ذکر شده فوقانی مشاهده نمیشود

  13. پریسا می‌گوید:

    سلام آقای دکتر…
    دختر من 13روزش هست و در هفته30بارداری تشخیص هیدروسفالی شدید دادند و تو 30هفته با عمل سزارین بدنیا اوردمش… الان فقط با کشیدن مایع نخاعی میخوان فشارش از مغز کم کنند… چند تا سوال داشتم خواهش میکنم جواب بدین: 1. عمل اندوسکوپی بهتر جواب مبده یا شنت???
    2. ایا با عمل به حالت طبیعی بر میگرده
    3. تو سونو و سی تی اسکن نشون داده شده که با فشاری که اومده مغزش کوچیک شده ایا با عمل دوباره به حالت طبیعی بر میگرده یا دیگه رشد نمیکنه???

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      اگر بسته بودن مجرای آکودوک علت هیدروسفالی باشد با آندوسکپی ممکن است بتوانند برطرف کنند در اغلب موارد گذاشتن شنت مسئله اجباری است. با توجه به آسیب مغزی در مرحله جنینی احتمال عوارض مغزی طولانی مدت یا ماندگار بعید نیست.

  14. فاطمه می‌گوید:

    دکتر ببخشید اما این مال بچم بود که سقط کردم آخه تو یکی از دیدگاها و نظر شما خوندم گفته بودید ممکن از بین بره تا موقع به د دنیا اومدن برای همیم ج سونو رو فرستادم ببینم نکنه بیجا بچمو سقط کردم لطفا بگید من 9/3نوبت سونو انومالی دارم و خودم و شوهرم استرس شدید داریم که. نکنه باز بچمون خدایی نکرده هیدروسفال باشه ج شما امیدی برای منه

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      اتفاقات ناهنجاری اغلب تکراری نیست فقط گذشت زمان و کنترل با سونو سلامت جنین را مشخص میکند. برای موارد نادر پیش آمدی هم نمیشود از قبل چاره ای کرد.

  15. تکتم می‌گوید:

    با عرض سلام
    جناب دکتر آیاپا درد برادرم ربطی به سرش دارد یا خیر ؟

  16. علی لنگران می‌گوید:

    باعرض معذرت الان جواب دریافت شد ممنون…فقط عرض کنم وز وز نیست..مثل صدای موتر یخچاله….و یکسره…داره دیوانم میکنه..یعنی من باید باهش کنار بیام…تا آخر….الان حدود۳ماهه…

  17. محمد مهدی کوچولو می‌گوید:

    سلام دکتر
    یه سری عکس ام ار ای
    از محمد مهدی براتون ایمیل کردم متخصص گفته باید جمجمه شو عمل کنیم البته باید قبل از یه سال عمل میشد ولی ما متوجه نشدیم میگن سرش کوچیکه و باید جمجمه شکاف بخوره تا مغز بتونه رشد کنه البته گفته شد شایدم جواب نده میخام عکس ها رو شما هم نگاه کنید و نظرتون رو بدین 8:30 صبح یکشنبه

  18. شادی می‌گوید:

    سلام . فرزندی 15 ماهه دارم که درست در شب تولد یکسالگیش با انجام ام ار ای تشخیص دادن که آب میان بافتی کمی بیشتر از حد معمول است و بطن کمی گشادتر است. دور سرش الان 50 و نیم است. فرزندم هنوز پا نمیگیرد و حرف هم نمیزند. چهار دست و پا میرود و میتواند بنشیند. ایا این همان هیدروسفالی است؟ از کدام نوعش؟ آینده پسرم چه خواهد شد آقای دکتر؟ از نظر بهره هوشی و ذهنی مشکلی خواهد داشت؟ کی راه خواهد رفت؟

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      نظر به بزرگی مختصر دور سر از حد اکثر طبیعی و گزارش اسکن، هیدروسفالی خفیف انسدادی مطرح میشود. بهتر است به سیر تکاملی بالینی کودک از نظر پیشرفت حرکتی و ذهنی و نیز سیر افزایش دور سر توجه شود، اگر وقفه تکاملی یا رشد سریع دور سر در در ماههای گذشته مشاهده شود درمان و اقدامات بیشتر لازم خواهد بود. پیش آگهی رشد و تکامل را از روی سیر پیشرفت کودک در ماههای گذشته میشود حدس زد.

  19. شادی می‌گوید:

    بببخشید آقای دکتر یادم رفت بگم که دور سر پسرم در زمان تولد 38 بود و الان که 15 ماهشه به 50 و نیم رسیده

  20. مژگان می‌گوید:

    اقای دکتر من تمام ازمایشها تستهای غربالگری را انجام دادم هیچ اشکالی در هیچ کدوم دیده نشده همه عادی بودن .فقط این ماه برا سونو فرستادن گفتن نمای سر جنین دولیکوسفال است.ایا این دولیکوسفال اندازه وحدودی دارد؟لطفا راهنماییم کنید باتشکر از محبتون.

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      دولیکوسفالی ممکن است نشانه ای از ناهنجاری باشد بهتر است اندازه های عرض سر و بطنها و دیگر معارها در سونوگرافی مشخص شود اگر اشکال بیشتر دیده شود تستهای غربالگری برای ناهنجاری بعمل آورده میشود.

  21. جواد می‌گوید:

    سلام
    3 ماه از عقدم با همسم می گذرد .
    همسرم 22 ساله است ، در سن 15 سالگی در مراسم حج سردرد شدید داشته است و با مراجعه به پزشک هیدروسفالی تشخیص داده شده است
    در طول 15 الی 19 سالگی 3 بار عمل شانت گذاری را انجام داده است . (بار اول سن 15 سالگی ، بار دوم 18.5 سالگی و بار سوم به دلیل گرفتگی شانت دوم در 1 ماه بعدش )
    چند سال است که هیچ قرص و دارو مصرف نمی کند .
    ولی در هنگام ایستادن احساس میکنم تعادل معمول را ندارد و حتما باید چند ثانیه تامل کند
    احساس می کنم حافظه کوتاه مدت اش قوی نیست و بعضی مسائل را فراموش می کند .
    آیا این نشانه ها خطرناک نیست ؟
    ضمناً برای بچه دار شدن محدودیتی وجود دارد ؟ آیا برای همسرم خطرناک نیست ؟؟ (به دلیل اینکه لوله های شانت به مثانه جه تخلیه وارد شده است .
    ممنونم از لطفتون
    جواد
    منتظرمیل و جوابتون هستم.

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      بهتر است سی تی کنترل از نظر حجم بطنها و کارکرد شانت بعمل آید. قبل از حاهلگی با جراح شان هم مشورت لازم خواهد بود.

  22. farzaneh می‌گوید:

    سلام اقای دکتر
    من پسرم الان 6 ماه است در بدو تولد دور سرش 36 و در 40 روزگیش 37 و در 6 ماهگیش 45.5 است که امروز دکتر اطفال به من گفتن که همه چیش نرمامله اما امکان داره سرش زود سفت شه و گفتن برم متخصص جراخ مغز و اعصاب خیلی نگرانم . نظر شما چیست با تشکر

  23. farzaneh می‌گوید:

    اقای دکتر یعنی من فردا برم دکتر سی تی اسکن انجام میدن برای بچه ضرر ندارد

  24. مجيد می‌گوید:

    با عرض سلام و خسته نباشيد
    دخترم 23 ماهشه و تازه 1 ماهه به سختي راه ميره
    ولي 2 كلمه بيشتر بلد نيست . دكتر مغز و اعصاب بردمش و نوتروپيل داده . ولي هنوز مصرف نكردم .چقدر بايد بدم ؟؟ الته دكتر هاي زيادي بردم و نوار مغزي و تيروييد و خوب بوده و ميگن تاخير رشد تكاملي داره !
    چقدر بايد نوتروپيل بدم و روزي چند بار ؟

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      برای مصرف نوتروپیل یا پیراستام دوز محدود و مشخص دقیق معین نشده، مقدار متداول در بالغین بعنوان تسهیل کننده یادگیری و حافظه و ضد تشنج تا حدود 5 گرم یعنی تا شش قرص 800 میلی گفته شده، در کودکان دوز بالا ممکن است بیقراری و عوارض گوارشی را موجب شود لذا شروع یک قاشق چایخوری دوبار در روز و در صورت تحمل و نیاز با کنترل پزشک تا سه قاشق مرباخوری هم میشود داد بهتر است شب دیروقت داده نشود چون موجب بیخوابی میشود.

  25. دکتر سیفی می‌گوید:

    بهتر است معاینه اعصاب و در صورت لزوم سی تی کنترل بعمل آورده شود

پاسخ دهید

