هیدروسفالی (Hydrocephalus)

مسدود شدن راه جریان و جذب مایع مغز و نخاع را که موجب بزرگ شدن بطن های طرفی مغز می گردد هیدروسفالی می نامند. با اینکه بزرگ شدن بطن ها در اسکن CT  و  MRI بوضوح دیده می شود، در مواردی تشخیص آن از بزرگ شدن بطن ها بعلت تحلیل مغز (هیدروسفالی جبرانی) مشکل است. در نوزادان علت آن اغلب در اثر بسته بودن جریان مایع مغز از مجرای آکودوک سیلویوس (مجرای بین بطن سه و چهار) بوده، که موجب افزایش فشار داخل بطن های طرفی و بطن سه و بزرگ شدن آنها می‌گردد، ولی فشار مایع در بطن چهار و اطراف مغز و نخاع پایین می باشد. این نوع هیدروسفالی را نوع انسدادی می نامند. در سنین بالا بسته بودن جریان مایع مغز و نخاع در ناحیه فضای سوب آراکنوئید بوده و موجب بزرگتر شدن همه بطن ها و افزایش فشار مایع در بطن ها و اطراف مغز و نخاع می گردد. این نوع هیدروسفالی را نوع مرتبط(Communicating) می نامند. در کودکان زیر دو سال بعلت باز بودن سوتورهای جمجمه هیدروسفالی موجب بزرگ شدن اندازه سر بیش از رشد مترقبه می شود، در بزرگسالان سیر هیدروسفالی تدریجی بوده و موجب اختلال در راه رفتن و حافظه می گردد. با افزایش تدریجی فشار مایع مغز و نخاع و بزرگتر شدن بطن ها، سطح جذب مایع بیشتر شده و در نتیجه فشار مایع به حال طبیعی می رسد. این وضعیت را هیدروسفالی با فشار طبیعی می‌نامند. در موارد حاد در مدت شش ساعت حجم بطن ها تا 80 درصد بزرگ می شود. در اسکن MRI علاوه بر بزرگی بطن ها و آتروفی مغز نفوذ مایع در ماده سفید مغز مشاهده می شود. در مواردی وضعیت ثبات یافته و متعادل تولید و جذب مایع مغز و نخاع با بزرگی بطن ها و آتروفی مغز سالها تحمل می شود. ممکن است ضربه های خفیف سر موجب بهم خوردن وضع وضع جبرانی بشود.

هیدروسفالی در کودکان بعلت ناهنجاریهای مادرزادی کیاری (Chiari)، تنگی آکودوک بعلت ناهنجاری مادرزادی یا خونریزی و عفونت نوزادی داخل بطن ها پدید می آید. بزرگ شدن سر با نازک شدن استخوان ها و جدا شدن سوتورها و در موارد پیشرفته آتروفی اوپتیک و اختلال حرکت چشم ها و اختلال تعادل و راه رفتن مشاهده می شود. در موارد حاد تهوع و استفراغ ديده می شود.

در نوزادان تحریک پذیری، مشکل تحمل تغذیه، بی حالی و استفراغ وجود دارد. در کودکان سنین بالاتر علاوه بر علائم فوق، سردرد، فلج یک یا دو طرفه اعصاب کرانیال ششم موجب انحراف چشم ها به داخل و دو بینی و اختلال تعادل در راه رفتن پدید می آید. در نوزادان بخصوص در پرمچورها(نارس) با سونوگرافی مکرر افزایش فزاینده بطن ها مشخص می شود.  5 درصد این موارد در آینده به شانت نیاز پیدا می کنند. ثبت دور سر در برگ مخصوص رشد نوزاد و کودک در فواصل معاینه تغییرات اندازه دور سر را از استاندارد رشد نشان می دهد. در کودکان سنین بالاتر دور سر بزرگ نمی شود، افزایش فشار مغز با بسته شدن مسیر جریان مایع بعلت های یادشده یا تومورهای مخچه و ساقه مغز و عفونت های داخل جمجمه موجب سردرد، استفراغ، اختلال دید و تعادل و سایر علائم مربوط به عامل ایجاد کننده را ظاهر می نماید. در معاینه، تورم پاپی، فلج چشم، عدم تعادل و تشدید رفلکس ها جلب توجه می کند. در موارد درمان نشده عوارض تاخیر رشد و نارسایی هورمونی پدید می آید. معالجه هیدروسفالی گذاشتن شانت است که مایع درون بطن طرفی را به فضای پشت پریتوان منتقل می کند. با بزرگ شدن کودک تعویض شانت ضرورت پیدا می کند.

تشخیص و تصمیم گیری شانت گذاری در هیدروسفالی در افراد بالغ مشکل است مخصوصاً در افراد سنین بالا که با ضایعات عروقی متعدد و کوچک و پارکینسون همراه باشند. انجام اسکن CT  و  MRIدر کلیه بیماران پارکینسونی برای تشخیص هیدروسفالی ضرورت دارد. سیسترنوگرافی با تزریق ایزوتوپ به مایع نخاع و پایش جریان آن برای تفکیک اشکال مختلف ضایعات و احتمال پاسخ به شانت کمک می کند.در حال طبیعی ایزوتوپ تزريق شده به مايع نخاع وارد بطن ها نمی شود و از طریق سوب آراکنوئید دور نیمکره ها جذب می شود.

در هیدروسفالی با فشار طبیعی بر عکس نوع جبرانی آلزایمر بزرگی بطن های طرفی بدون آتروفی نواحی تمپورال در MRI وجود دارد. قبل از اجرای شانت گذاری گرفتن مایع نخاع به مقدار حداکثر ممکن و پایش پاسخ مساعد از نظر اصلاح راه رفتن و حافظه و کنترل ادرار به قضاوت نتيجه عمل كمك مي كند. اسکن اسپیکت و اسکن دانسیته پروتون نیز در تفکیک موارد فوق کمک كننده است. عوارض بعد از شانت گذاری در 25 درصد موارد بصورت عفونت و هماتوم سوب دورال بعد از عمل پیش می آید. عدم پاسخ مناسب به عمل جراحی باعث شده که با تردید بیشتری بیماران برای عمل انتخاب بشوند.

گزارش سیر بیماری هیدروسفالی در یک فرد جوان:

پسر 14 سله در سال 1380 با اختلال تعادل و لرزش دستها بدنبال سرماخوردگی مراجعه نموده بود، از 3 سال قبل لرزش خفیفی در دستهایش داشت و از 6 ماه قبل بی علاقگی، موجب افت تحصيلی شده بود. به غیراز یکبار تشنج با تب در 3 سالگی بیماری قابل ذکری در گذشته نداشت، در معاینه مختصر کمی تعادل در راه رفتن و لرزش ارادی در دستها، اختلال عصبی دیگری مشاههد نشده بود. حرکات چشم ها و ته چشم ها و رفلکس های وتری طبیعی بود. تب و سردرد و استفراغ نداشت. در CT اسکن بزرگی بطن های طرفی و بطن سه مشاهده شد. بیمار با دریافت نیم قرص آستازولامید 250 میلی یکبار در روز در مدت یک هفته بهبودی نشان داد و در اسکن کنترل 2 هفته بعد کاهش مختصر حجم بطن ها مشاهده شد.

بیمار تا فروردین 1390 مشکلی بیماری نداشت و بکار کشاورزی مشغول بود در آن تاریخ اختلال تعادل بصورت خم شدن غیر ارادی به جلو موقع نشستن و یکبار افتادن با بیهوشی به مدت یک دقیقه بدون تشنج ظاهر شده بود. در معاینه اختلال تعادل در نشستن و راه رفتن و تشدید رفلکس های وتری در پاها مشاهده شد. حرکات چشم ها و ته چشم در معاینه طبیعی بود، سردرد و منگی و اختلال کنترل ادرار نداشت، خواب و اشتها به غذا طبیعی بود. اسکن CT بزرگی بطن های طرفی و بطن 3 را در حد شدید نشان داده بود. بیمار پس از 2 هفته دریافت آستازولامید 250 میلی گرم نیم قرص دوبار در روز رفع کامل علائم عصبی را نشان داد.

این سیر بیماری نشان دهنده وضعیت هیدروسفالی ثبات یافته است که گاه و بیگاه و بدون علت مشخص با علائم بهم خوردن وضعیت جبرانی مراجعه نموده و نیاز به اقدام جراحی نداشته است.

مطالب جدید در مورد هیدروسفالی جنین و نوزاد در لینک زیر موجود است.
http://www.fetalhydrocephalus.com/hydro/info-Congenital-Hydrocephalus.aspx

این نوشته در تخصصی ارسال و , , برچسب شده است. افزودن پیوند یکتا به علاقه‌مندی‌ها.

1,276 Responses to هیدروسفالی (Hydrocephalus)

  1. محمد می‌گوید:

    سلام آقای دکترشرمنده این سوال میپرسم تحریک جنسی میتونه باعث هیدروسفالی وافزایش مایع مغزی نخاعی شود؟بازهم شرمنده اگه ممکنه جوابش بفرستیدایمیلم.ممنوم

  2. زهرا.د می‌گوید:

    با سلام و تشکر از پاسخگوییتون!
    ببخشید دکتر عزیز کودک من 52 روزه است دو روزه پیش موقع شیر دادن پشت سرش ب مبلوبی برخورد کرد کمی گرگریه کرد ضربه خیلی محکم نبود توی اینترنت در مورد ضربه خوردن مطالعه کردم در مورد علایم آسیب مغزی نوشته بود کودک من هیچ علایمی بعدش نشان نداد و کاملا هشیار بود اما از دیروز شیر رو برمیگردونه بعد خون,این یکی از علایم آسیب تهوع و استفراغ بود پسر من از دیروز شیر ک میخوره موق بع آروغ سرفه میکنه و یک مقدار بالا میاره.ب نظر شما ب مغز آسیب رسیده و لازمه ببرمش دکتر؟؟؟تو رو خدا کمکم کنید واقعا ن گرانم…
    وقتي روزه بود اندک لرزشی در دست ها و گاهی پا داشت ک دکتر تشخیص تشنج داد و نوار مغز گرفتن ک افنوباربیعد یک ماه بردمش پیش بهترین دکتر مغز و اعصاب اطفال ک گفتن این حرکات تشنج نیس و ی اصطلاحی گفتن ک اونه و گفتن خوش خیم هست و نیازی ب دارو نیس خود ب خود خوب میشه و ممکنه 6 ماه طول بکشه کم مم فنوباربیتال رو قطع کردم و الان با ضربه ای ک سرس ب مبل خورد خیلی نگرانم.کمکم کنید بعهمهمسرممسرمهمسرم نیستمنیستن و من توی شهر غریب هستم بگید جیچیکار کنم این بالا آوردن ها خطرناکه و نشان آسیب مغزی هستش؟ببرم دکتر؟
    ی دنیا ممنون

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      استفراغ و دفع خون با استفراغ قطعآ به مسئله گوارشی مربوط میشود. با توجه به سابقه و علائم بنظر نمیرسد مشکل مغزی مطرح باشد مگر اینکه اختلال هوشیاری دیده شود. معاینه توسط پزشک کودکان و در صورت مشکوک بودن اسکن سی تی برای اطمینان بعمل آورید.

  3. فیروزه می‌گوید:

    باسلام وخسته نباشید
    جناب دکتر سیفی خواهرزاده ای دارم که دوقلو متولد شدن متاسفانه یکی از بدو تولد با مشکل گریه نکردن وبی اعتنایی به اطراف روبه رو بود
    الان 8ماهه هست که برای بار 3سی تی اسکن گرفتن ونتیجه دکترها متفاوت هست در مورد شنت گذاری.
    درسته همه دکترها میگن اصلا نمیتونه راه بره”نمیتونه حرف بزنه”درضمن آقای دکتر استفراغ بیش از حد داره آیا امکان داره با شنت گذاری حل شه؟خطر مرگ هم در شنت گداری این نوزاد هست؟دکتر هم گفته پیشونیش کوچیکه فعلا نمیشه شنت گذاشت بعد با اصرار خواهرم دکتر گفت 2ماه بعد بیارین ببینیم چی میشه
    از شما تقاضای عاجزانه دارم به سوالات من پاسخ کامل وسریع رابدین واگرامکانش هست به ایمیلم هم جواب را بفرستین
    البته جواب سی تس اسکن اینه”انساع شدید بطنهای طرفی وسوم مطرح کننده ی هیدروسفالی با کاهش حجم پارانشیم مغزی دیده میشود .ضایع فضاگیر واضح دیده نشد. چندکانون کوچک کلسیفیکاسیون درلوب پاریتال راست مشهود است.
    نظریه :هیدروسفالی شدید انسدادی
    آقای دکتر تورو به قران جواب واضح وسریع بدین ما همه داریم سکته میکنیم آخه خیلی درد میکشه بچه.
    این چنین نوزادی مبتلا به این دردتا چند سالگی زنده موندنش هست؟؟؟؟؟93/4/17

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      بنظر میرس نقص تکاملی مغز وسیع است با گذاشتن شانت آب بطنهای مغز کم و حجم بطنها کوچک میشوند و استفراغ کنترل میشود ولی احتمالا در مغز تکامل نیافته سیر جبرانی زیاد دیده نمیشود تعیین طول عمر در این مرحله برای پپیش بینی سخت است.

  4. فیروزه می‌گوید:

    جناب دکتر باعرض معذرت که دوباره مزاحم شدم
    دکتر مغز واعصاب گفته آب مغز این کودک کار نمیکنه واگه شنت گذاری کنیم آب مغز این کودک حرکت میکنه ومغز شروع به بزرگ شدن میکنه
    آیا درسته که اگه شنت گذاری بشه مغز این کودک شروع به بزرگ شدن میکنه؟
    وخواهشن در مورد این نتیجه سی تی اسکن میشه فهمیدطول عمراین کودک چقده؟تاکی اینجور زجر میکشه؟؟؟؟؟؟؟

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      بهتر است علائم بالینی و اسکن و دور سر در مراحل رشد بررسی شود تا بتوان به درمان و پیش آگهی نظر داد.

  5. فیروزه می‌گوید:

    سلام آقای دکتر
    شمارو قسمتون میدم به ماه مبارک رمضان جواب مارو هم بدیدچون مطلبی که براتون رو فرستادم رو ندیدم؟
    آخه هیدروسفالی دور سر باید زیاد باشه ولی دور سر خواهرزاده من که 8ماهه هست 35

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      به این موضوع دیروز مفصل جواب داده ام وگفتم که با گذاشتن شانت عوارض انسداد بطنها برطرف میشود ولی ناهنجاری تکاملی مغز اصلاح نمیشود، و طول عمر کودک مربوط یه شدت ناهنجاری است. در مواردی که مغز رشد کم دارد ضمن هیدروسفالی دور سر کوچک است.

  6. التفات می‌گوید:

    سلام وخسته نباسید
    من پسر9ماهه ای دارم که از بدو تولد دچار مشکل بود
    دکترا میگن هیدرو سفالی انسدادی شدید داره -ولی از اینترنت مطالبی رو خوندم که بیانگر این بود که نوزادانی که از بدو تولد هیدروسفالی دارن با سری بزرگ یااگه معمولی باشه بعد تولد زود بزرگ میشود
    ولی پسرمن 9ماهه هست دور سرش 37هست که هنگام تولد 32بود
    شنت هم نمیذارن که پیشونیش کوچیکه
    وگفتن آب مغزش حرکت نمیکنه
    آیا احتمال داره باشنت گذاری آب مغزش به حرکت بیافته ومغزش بزرگ شه؟؟؟؟؟
    آیاسرپسر من هم مثل نمونه های گفته شده بزرگ بزرگ شه؟؟؟؟
    احتمال خطر مرگ در شنت گذاری چند درصده؟؟؟؟؟؟؟؟
    به طور میانگین اینگونه بیماران حداقل تا چند سال زنده میمونن وزجر میکشن؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
    از شما خواهشمندم به هر4سوال من کامل جواب بدیدتا من به عنوان یک پدر بدانم چه آیندخ ای در پیش روی پسرم هست
    با تشکر.

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      در مواردی که مغز رشد کم دارد تجمع آب بجای مغز جبران کننده خلاء موجود داخل سر است ممکن است دور سر بزرگ نباشد و گذاشتن شانت هم تاثیری در حل مسئله نمیکند، طول عمر کودک مربوط به شدت نارسائی و عوارض تنفسی و تغذیه ای دارد.

  7. سپیده می‌گوید:

    بسمه تعالی
    سلام آقای دکتر
    من دختر 5/2 ساله ای دارم که خداروشکر از همه لحاظ سالم و باهوش است اما به علت هیدروسفالی از بدو تولد تاکنون 5 بار مورد عمل جراحی قرار گرفته و شنت گذاری کردند طی این ماه اخیر شنتی که پشت سرش بود دوباره از کار افتاد و گفتند چون به بطن مغزش چسبیده نمی توان به آن دست زد از طرف دیگر پشت سرش دیگر جایی برای گذاشتن شنت جدید هم ندارد. بنابراین یک شنت programable روی سرش نزدیک پیشانی کار گذاشتند حالا عاجزانه به عنوان یک مادر سوال من از شما این است :
    1-آیا وجود داشتن شنت قدیمی در بطن سرش تا آخر عمر ، خطرناک است ؟
    2-آیا این شنت قدیمی که به بطن مغز چسبیده اجازه می دهد که مغز عملکرد طبیعی خود را مخصوصاً از لحاظ تکاملی انجام دهد؟
    3-نظر شما در رابطه با شنت programable چیست ، آیا این شنتها دیگر گرفتگی ندارند.
    با تشکر فراوان
    از طرف یک مادر زجرکشیده

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      ماندن شانت قدیمی در محلش اگر کارکرد داشته یا نداشته باشد مشکلی پیش نمی آورد شانتهای جدید کمتر دچار اختلال کارکردی میشوند.

  8. التفات می‌گوید:

    سلام آقای دکتر من نه متنی که فرستادم را ÷یداکردم ونه جواب؟؟؟؟؟؟؟
    اگه میشه راهنماییم کنیید

  9. نازیلا می‌گوید:

    سلام ببخشید آقای دکتر
    تومور مغزی درسن 63سالگی چند درصد خطرناکه؟

  10. فیروزه می‌گوید:

    باسلام وخسته نباشید به حضور محترم دکتر سیفی
    آقای دکتر همانطور که دو روز پیش مزاحمتون شده بودم در مورد خواهرزاده ام که یکی از دو قلوهای 8ماهه هیدروسفالی انسدادی داره
    تقریبا یه ماه قبل به اون یکی بچه سالم گفتن احتمالا دور سرش بزرگ به نظر بزرگ میرسه که نوشتن سونوگرافی.
    که توی سونوگرافی نتیجه دادن طبیعی هست
    که دور سر این نوزادالان که 8ماهه هست47 هست
    یکی از دوستان داماد ما گفته منم بچه دوقلو داشتم یکی از اول هیدروسفالی داشت یکی هم در8سالگی گرفت
    حالا اینا خیلی عذاب میکشن اگه اینجوری پیش بره خواهرم از دستمون میره.شمارو به این ماه بزرگ به تمامی سوالات جواب کامل بدید.
    1-آیا با سونوگرافی میشه کاملا تشخیص داد این یکی بچه هم هیدروسفالی یابیماری مربوط به مغزیا دیگر بیماری داره یانه؟؟؟
    2-چند درصد احتمال داره این بچه درآینده دچار بیماری هیدروسفالی یا بیماری دیگه ای بشه وبرای جلوگیری چه باید کرد؟؟
    3-آیا برای بارداری بعدی خطری هم وجود داره؟وبرای این کودک سالم علاوه برسونوگرافی آزمایش یاتستی میشه انجام داد؟؟؟؟
    جهت اطلاع شما خدمتتون عرض کنم که این بچه بنظرما سالم در8ماهگی میتونه دردر-بابا-وحتی اسم منم صدا بزنه
    4- برای این بچه سالم الان چه آزمایش یا تستی لازم هست که بفهیم تا آخرعمر این کودک دچار این گونه بیماری ها نشه؟
    باتشکر از زحمات شما بزرگوار
    خدا اجرتون بده.

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      برای بچه 8 ماهه سالم از نظر دور سر و سیر تکاملی نیاز به بررسی در مورد هیدروسفالی نیست و دلیلی ندارد که خطری برای کودک در آینده از نظر وجود داشته باشد.

  11. مریم محمودی می‌گوید:

    من درسن 4سالگی زمین خورد م سرم شکست در ان زمان سر من خون نیامد و مشکلی پیدا نکرد ولی بعدا که بزرگ شدم شکستی از هم باز شده و در حال حاضر قسمتی از جمجمه من استخوان ندارد و مایع مغزی را میتوان به راحتی لمس کرد دکتر برای من سی اسکن نوشت و گفت باید ببینم که پرده مغزی عفونت نکرده باشد ولی وقتی سی تی اسکن را پیشش بردم گفت در اینجا چیزی مشخص نیست و باید ام ار ای بگیری ببینم به بافت نرم مغز اسیب نرسیده باشد البته هر چی ازش پرسیدم توضیح دیگری بهم نداد و گفت از تومور مغزی تا هرچیز دیگر ممکن است داخل بافت نرم باشد و باید ام ار ای بگیری در حال حاضر هیچ کدام از علائم تومورهای مغری را دراینترنت خواندم ندارم غیر از احساس ضعف و بی حالی سوزش و اختلال عصبی که اونم از افسردگی من ناشی میشود و فکر نمی کنم از تومورباشد ((ولی کمی نگران شدم که تومور داشته باشد )) در ضمن تشخیص پزشک برای بیماری من growing skull fracture و کلا پزشک منو در انواع اقسام بیماری ها گیج کرده و هربیماری را به من نسبت داده لطفا کمی مرا راهنمایی کنید

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      احتمالا محل ترک جمجمه در طی سالیان بعلت ضربان طبیعی مایع مغز خورده شده و نقص اسختوانی پیش آمده، بهتر است نتیجه عکس ساده و سی تی اسکن را برایم بفرستید.

      • مریم می‌گوید:

        لطفا ایمیل خودتان به من بدهید تا برای شما سی تی اسکن را بفرستم

          • مریم می‌گوید:

            با سلام من سی تی اسکن سه بعدی به همراه ام ار ای و دستور پزشک رادیولوزیست را برای شما به اییملتان فرتسادم البته با جیمیل و با استفاده از گوگل درایو که متاسفانه جیمل به دلایل امنیتی فایلا اجرایی سی تی اسکن را نفرستاد

          • دکتر سیفی می‌گوید:

            در صورت دریافت امروز فردا پاسخ میدهم

          • maryam می‌گوید:

            من سی تی اسکن و ام ار ای را نزد پزشک بردم اوضاع مغزی من خیلی وخیم تر از اون چیزی که فکر میکنید هر کسی ام ار ای منو میبینه اولین سوالش اینه که سکته کردی یا عمل جراحی انجام دادی که عملو پس زده دلیلش به خاطر کیستی است که درست شده دکتر به من میگه به خاطر این مسئله مخچه هم درگیر شده و اسیب رسونده خیلی نگران شدم البته اینو بگم از مردن نمیترسم فقط میترسم فلج بشم
            دکترم بهم گفته وضعیت از کسی که سکته زده وتومور مغزی داره بدتره خیلی بابت این مسئله سهل انکاری کردی
            لطفا یک بار دیگه ام ار ای منو ببینید من ام ار ای را برای شما فرستادم ولی چون عکسها زیاد بودن به شکل فایل زیپ فرستاده شده یعنی فایل فشرده سازی و باید برنامه فایل فشرده سازی توکامپیوتر داشته باشید تا عکسها باز شوند

          • دکتر سیفی می‌گوید:

            اگر بتوانم باز کنم پاسخ برایتان مینویسم. میتوانید شرح را هم بفرستید.

  12. نازیلا می‌گوید:

    سلام ببخشید اگه میشه یک متخصص برای جراحی تومور مغزی در اهواز معرفی کنیید؟

  13. نفیس می‌گوید:

    باسلام اقا ی دکترمن در طی زایمان زودرس 31 هفته پسرم به دنیا امد و دچار خونریزی مغز ی شدکه دکتر ها تشخیص IVH گرید 4 داده بودند بعداز گذشت دو ماه و جذب خونریزی جواب آخرین سونوگرافی و سی تی اسکن را برایتان میفرستم لطفا بفرمایید برای پسرم با این تشخیص چه مشکلاتی پیش خواهد آمد. البته حال عمومی پسرم کاملا خوب و بسیار فعال هست.
    گشادبی بطنهای راست و چپ به ترتیب 10.5و11.5 اندازه گیری شد شواهدی از IVHوIPH وپرونسفالی مشهود نیست.اکوزنسیته شبکه کوروئید دوطرف غیر یکنواخت است که ناشی از خونریزی در حال جذب میباشد.

    در سی تی اسکن هم علاوه بر این موارد به موضوع کاهش دانسیته ماده سفید در سنتروم سمی اوال وپاراونتریکولار فوقانی دوطرف مشهوداست اشاره شده است و احتمال PVL خفیف داده اند.

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      اگر در معاینه عصبی عازضه بارز از قبیل انحراف چشم شلی منتشر بدن و ضعف یک طرفه اندامها دیده نشده این عوارض خونریزی نارسی مغزی معمولا سیر بهبودی خوبی نشان میدهد.

  14. نفیس می‌گوید:

    البته آقای دکتر سی تی اسکن مال یک ماه پیش بود ولی سونوگرافی دوروز پیش انجام شد

  15. نسیم می‌گوید:

    سلام آقای دکترببخشیدسردردهای میگرنی چه نشانه هایی دارند؟باگرفتن نوارعصب یانوارمغزمیگرن تشخیص داده میشه؟باتشکر

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      میگرن اشکال مختلف دارد، مینوانید از متون مختلف پزشکی نوع سردردها و دیگر علائم همراه را مطالعه کنید.

  16. معصومه می‌گوید:

    سلام اقای دکتر.ببخشید مزاحم میشم.تورو خدا حتما جواب منو بدین.پسر سه ساله من هفت ماهه که بود به خاطر اب سر زیاد و کیست عمل شده و شانت توی سرش گزاشتن الان ام ار ای کردیم دوباره نوشته کیست ارکنوئید ۶*۳در تمپورال راست و۴*۲ در تمپورال راست نمایان است در ضمن سیستم بطنی چهارگانه fullness دارد.تو رو به امام زمان جواب منو بدین من منطقه محروم زندگی میکنم جراح مغز نیست اینجا.

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      کیستهای آراکنوئید اغلب ساکت و بی عارضه اند و نیاز به جراحی ندارند. اگر پری بطنها در وضعیت جبرانی هستند و بدتر نمیشوند نیاز به دستکاری و تعویض شنت نیست. حد اکثر سالی یکی دو بار برای اطمینان معاینه عصبی و در صورت لزوم اسکن کنترل بعمل می آید.

  17. محمد صادق می‌گوید:

    با سلام
    یه دختر کوچولوی سه و نیم ماهه داریم که دچار تشنج و حرکات تیک مانند دست و پا شده
    جواب ام ار ای وسی تی اسکن نوشته که دچار بیماری دندی واکر شده
    علت و راه حل این بیماری چی هست ایا برای اینده مشکلی پیش نمیاد؟

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      بیماری (دندی واکر) تغییرات مادرزادی است که بعلت وجود کیست در بالای مخچه پدید می آید، اگر بزرگ نباشد علائم مهم عصبی ایجاد نمیکند. در مواردی با اختلال تعادلی و لرزش چشمی مشخص میشود.

  18. hamid می‌گوید:

    با سلام و خسته نباشید میخواستم بدونم شنت programable چه فرقی با ذیگر شنت ها دارد.
    ممنون

  19. محمد صادق می‌گوید:

    سلام
    ممنون ببخشید جواب دیر روی صفحه اومده بود
    البته حرکات عجیب چشمی و بزرگی دور سر هم داره حدود یک سانت بیشتر از حد معمولی هست
    الان هم دارو فنوباربیتال و فنی تویین استفاده میکنه اما گاهی اوقات خیلی کم تیک کوچیک چند ثانیه ای میگیره
    گفتن باید دکتر جراح مغز و اعصاب ببیندش
    از شیراز.

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      موضوع سوال ناقص است راجع به سن و علائم عصبی توضیح بیشتر لازم است. هیدروسفالی بهتر است با اسکن بررسی شود.

  20. رسول می‌گوید:

    باسلام و خسته نباشید

    منظورازشنت اکسترانت چیست آیابرای آب اضافه دورسر خوب است

  21. محمد صادق می‌گوید:

    سلام
    ممنون بخاطر راهنمایی تون
    اگه میشه بفرمایید راه درمان هم داره
    تا حالا آیا کسی و بیماری بوده که خوب شده باشه؟
    با تشکر

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      در هیدروسفالی خفیف به درمان نیاز نیست، موارد متوسط با شانت کنترل میشود. در موارد شدید اغلب علیرغم همه اقدامات معلولیت مغزی به درجاتی پیش می اید.

  22. s می‌گوید:

    سلام دکتر سیفی مادری هستم که تا به حال 5سقط جنین داشتم الان جنین 17 هفته ای دارم و تا به حال آزمایش هایی که دادم طبیعی بوده ولی سونوگرافی که دیروز انجام دادم نوشته در مغز جنین نفاط کوچک هایپراکوی وجود دارد و احتمال کلسیفیکاسیون وجود دارد و توصیه کردن که سونوگرافی3D برم نگرانم میخوام بدونم یعنی چی ؟ بچه چه مشکلی داره؟لطفا راهنمایی کنید احتمال هیدروسفالی وجود داره؟ممکنه بازم سقط بشه؟سقط های قبلی قبل از 2 ماهگی بوده.

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      اغلب موارد سونوگرافی قبل از هفته 20 گمراه کننده است. کنترل بعدی با سونوی دو بعدی نیز احتمالا به همان اندازه سه بعدی که توصیه شده نتیجه خواهد داد.

  23. محمد صادق می‌گوید:

    سلام شبتون بخیر
    ممنون و تشکر بخاطر راهنمایی تون

  24. اعظم می‌گوید:

    با سلام دختري دارم 4ساله که وقتي 5ماهه بود هيدروسفال شناخته شد و دو بار عمل شنت داشته که بعد از عمل دچار تشنج شد و نوع تشنجش هم خيلي شديد بود الان در حال حاضر يک دست وپاش اسپاسم داره و به خاطر همين راه نميره گفتار هم نداره ومدام کاردرماني وگفتار درماني ميشه از لحاظ درکي هم خيلي عقب مي خواستم بدونم آيا دختر من مي تونه راه بيوفته مي تونه حرف بزنه وپيشرفت کنه توروخدا جوابمو بدين ممنونم از شما

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      با ادامه نرمش و کاردرمانی مستمر توسط خودتان و افزایش ارتباط عاطفی و حسی میشود به پیشرفت حرکتی و تکلمی کمک کرد.

  25. حديث می‌گوید:

    سلام مجدد خدمت آقاي دكتر
    امروز دكتركاردرمان آويناميگفت كه آوينااكثرتوانايي هارو داره اما نميخواد همكاري كنه وكمي لجبازي ميكنه وانگيزه ايي براي هيچ كاري نداره واينكه بازي هاي اجتماعي بلد نيست نميدونم بايد چيكار كنم ميخواستم بدونم نظر شما چيه؟

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      همه روشها و وسایل برای برانگیختن احساس و هیجان و توجه کودک برای برقراری ارتباط ذهنی و عاطفی باید بکار گرفته شود. در مواردی موسیقی و کارتون و وجود حیوانات خانگی در منزل برای این منظور کمک میکند.

  26. آزاده می‌گوید:

    سلام پسر من 3 سالشه و حدود یکماهه دچار سرگیجه میشه البته 2 هفته بعد از اینکه برای اولین بار عینک زد ابراز سرگیجه کرد دکتر گفت یک کمی انحراف چشم داره و براش MRI داده میخواستم ارتباط MRIرا با انحراف چشم بدونم و اینکه آیا مشکل حاده یا نه؟

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      معمولا در اوایل استفاده از عینک برای مدتی احساس سرگیجه امر عادی است. اصولا در ام آر آی چیز غیر طبیعی نباید دیده شود.

  27. حديث می‌گوید:

    باعرض شرمندگي شخصي به من گفت كه تشخيص شنت گذاشتن رو بايد جراح مغز بده نه دكترمغز واعصاب اما دكترمغز واعصاب آوينا گفته كه خيلي آب مغزخفيف است وبه مرور زمان خوب ميشه واحتياج به شنت ندارد ميخواستم بدونم كه به گفته ي كي بايد اعتماد كنم؟

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      همان راهنمائی متخصص مغز و اعصاب با معاینه بیمار و مطالعه اسکن ها بنظرم قابل اعتماد و کافی خواهد بود.

  28. حديث می‌گوید:

    باسلام وخسته نباشي خدمت آقاي دكتر
    آقاي دكترسوالي داشتم من اكثر هيدروسفاليهايي كه ديدم چشمهاشون تعادل نداره اما خداروشكرآويناي من اينجورنيست امانگرانم كه مبادا اينجوربشه تاحالا همه چيزش نرمال وخوب بوده وروز به روز هم داره بهتر ميشه شنت هم نداره آياممكنه بااين وجود بازم اينجوري بشه؟

  29. بهار می‌گوید:

    سلام آقای دکتر ببخشیدبیماران هیدروسفالی که شانت مغزی دارند میتونن موتور یادوچرخه سوار بشوند؟بخاطرلرزش موتورمشکلی براشون پیش نمیاد؟

  30. سعید می‌گوید:

    سلام آقای دکتر.یه بیمارهیدروسفالی چه کارهایی نبایدانجام بدهد و رعایت کند؟

  31. حديث می‌گوید:

    سلام آقاي دكتر جواب سوالاتمون كه ميديد رو صفحه نيست بايد ي بار ايميل بزنيم تا ايميل قبلي باز بشه

  32. رضا می‌گوید:

    سلام اقای دکتر.من بیمار هیدروسفالی بودم چند ماه هست که شانت مغزی ام از کار افتاده است اما مایع مغزی نخاعی ام زیاد نشد دکترم گفته که الان با افراد عادی فرقی نداری. می خواستم بپرسم که آیااحتمال زیادشدن دوباره مایع مغزی وجود دارد یانه؟ دوچرخه و موتورسوارشدن که قبلاگفته بودندبرایم خطر داردآیا الان سوارشدن بخاطر لرزشی که دارد برایم مشکل آفرین نیست؟ اینکه دکترم گفته با احتیاط سوار شوم بخاطرترس ازتصادف است یا لرزشی که دارد؟ ورزش هایی مثل دویدن چطور؟ باتشکر

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      اگر هیچ نوع علائم افزایش فشار مغز در معاینه و اسکن ندارید میتوانید همه نوع نرمش و ورزش سبک و استفاده از وسایل بدون خطر تصادف را بکار گیرید.

  33. افسون می‌گوید:

    سلام آقاي دكتر خواهش ميكنم جواب بدين. آبجيم٢٧ هفته بارداره رفته سونو دكتر بهش گفته اندازه بطنهاي مغزي جنين ب جاي اينكه ١٠.٥ باشه ١١.٥ و تشخيص هيدروسفالي خفيف دادن. آقاي دكتر خواهش ميكنم بگين مشكلي داره يا ن. ما داريم از نگراني ميميريم

  34. مریم می‌گوید:

    سلام دکتر جان خانومی بیست و چهار ساله هستم که سر وصورتم کوچک تر از حد استاندارد اما دور سرم طبیعی ب جراح مغز و اعصاب هم مراجعه کردم تشخیصشون ام آر آی بود حدود ۸سالگی تصادف کردم و سرم ب لبه جدول خورد در حد ی ضربه محکم و بعد ازون تو سن ۱۵.۱۶ سالگی سرم مجدد ضربه خورد و حافظه کوتاه مدتم خ ضعیف شد…..

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      تغییر سایز سر و صورت عملی نیست ولی با تغییر حجم چربی ( افزایش وزن) و تغییر استایل موها و مهمتر از همه تغییر رویکرد در مراودات بین فردی با توانائی ایجاد انرژی مثبت در خود و اطرافیان میشود این جو ناگوار را 180 درجه تغییر داد.

  35. فرهاد می‌گوید:

    سلام در خانم ها كمردرد و خيس كردن لباس در هنگام عطسه علامت چيه؟

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      افتادگی مثانه بعلت زایمان سخت یک عامل شایع برای بی اختیاری ادرار موقع زور زدن است.

    • علی می‌گوید:

      سلام اقای دکترتو رو خدا جوابمو بدین بسرم الان 58 روزشه دور سرش موقع تولد 34 بوده الان شده 40 دکتر کفته توی دو ماه 6 سانت رشد دور سرش زیاده و باید سی تی اسکن بشه اما بسرم خدا رو شکر همه حرکاتش عادیه و جیز غیر طبیعی نداره میدونم که سی تی براش ضرر داره دکتر میگه اگه خدای نکرده مشکل مغزی داشته باشه نباید واکسن سیاه سرفه بزنه برام سخته بچه ای که جیزیش نیست رو سی تی کنم شما نظرتون چیه ؟ تو رو خدا جواب بدین/دو روز دیگه باید واکسن دو ماهگی رو بزنه چیکار کنم؟

      • دکتر سیفی می‌گوید:

        میتوانید سونو یا ام آر آی که بی ضرر است انجام دهید. اگر تشنج نداشته تزریق واکسن سیاه سرفه منعی ندارد.

  36. s می‌گوید:

    سلام آقای دکتر،می خواستم بپرسم ممکنه آمپول هپارین ضرر داشته باشه ؟مخصوصا برای مغز بچه آخه من از اول بارداری روزی 2تا مصرف میکنم (بنا به تجویز پزشک)امروز که پیش دکتر دیگه ای رفته بودم گفت باید هفته ای یک بار باشه و مشکوک هستن به عقب ماندگی ذهنی ،میخواستم ببینم به هم ربطی دارن؟!!

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      تزریق هپارین برای بیمارانی که آریتمی قلبی با خطر حیاتی آمبولی مواجهه هستند حیاتی است درمان با کنترل بالینی پذیرفته شده است و خطر جنینی چندان ندارد

  37. s می‌گوید:

    سلام آقای دکتر خسته نباشید ممنون از پاسخ گویی و راهنمایی تون ،دکتر به سوال قبلی جواب ندادین،در سونوگرافی سه بعدی جدیدی که رفتم اشاره کرده به میکرو کلسیفیکاسیون در مغز جنین و کلی آزمایش جدید به خاطر همین ازم گرفتن،یعنی ممکنه بچه عقب مونده باشه؟امکان داره خطا داشته باشه؟!ضمنا این مشکل میتونه به ازدواج فامیلی مربوط باشه؟من و همسرم پسر عمه دختردایی هستیم.اگه میشه توضیح بدین این اصطلاح یعنی چی؟خواهش میکنم به همه سوالام جواب بدین ،بازم ممنون.

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      کالسیفیکاسیون( رسوب کلسیم) کوچک بعلل مختلف در جنین ممکن است پدید آید، از جمله بیماریهای ژنتیک و عفونی در مواردی هم بعلت نامشخص و بدون عارضه دیده میشود. تا بعد از تولد از احتمال عارضه نمیشود باخبر شد. اگر در سونوگرافی مغز عرضه مشخص دیده نشده اغلب مشکل جدی مطرح نمیشود. سونوگرافی کنترل بعدی بهتر است بعمل آورید.

  38. فاطمه زهرا می‌گوید:

    با سلام آقای دکتر
    عید فطر رو بهتون تبریک میگم
    نوزاد من 5 روزه که متولد شده و وقتی دیدمش اندازه پشت سرش بزرگتر از حد طبیعی بود که با ct که ازش گرفتن و دکتر فوق تخصص مغز و اعصاب دیدش گفت این چیزی نیست و استخوان جلو جمجمه به چسبیده که باعث شده سر بچه از عقب رشد بکنه و بعد ازاینکه 25 روز از زایمان گذشت برای عمل بیاریدش تا شکافهای بین دو استخوان جمجه باز بشه و برامدگی پشت سر بین 6 ماه تا یک سال خوب بشه خواستم ببینم این همون پدیده هیدرو سفالی هست ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
    البته اینو بگم خانومم لاغر بود و دکتر خودش و فوق تخصص مغز علت این برامدگی رو تنگی جای نوززاد در رحم می دونند لازم به ذکره که بچه به پا بوده و برای زایمان سزارین هم شده
    عاجزانه تقاضا دارم که جوابمو بدین
    چیزی که بیشتر منو می ترسونه اینه که مدام گریه می کنه (بلند بلند )البته وقتی شیر می خوره بعدشم خواب می ره ارومه ولی در کل تو حالت بیداری اگه تکونش ندیم گریه می کنم که یجا خوندم گریه زیاد از علام این بیماری هست .
    - آیا فشار داخل مغزش زیاده و خطرناکه با نه این گریه اصلا مربوط به این بیماری نیست و طبیعیه؟؟/
    2- دکتر مغز و اعصاب گفت این عمل فقط واسه زیبایی هست اگه نیاریدش مشکلی نیست سرش بصورت قایقی بزرک میشه و همین ایا راست میگه با نه و این هیدروسفالیه ؟
    از چه نوعیه خیلی شدیده یا نه؟؟
    ممنونم

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      این علائم نشانه کرانیواستنوز است، که در آن یکی از سوتورهای بین استوانی زودتر بسته شده و رشد مغز و جمجمه در سمت دیگر بطور جبرانی بیشتر میشود. با جراحی اضلاح قابل حصول است، بدون جراحی نیز مغز به رشد طبیعی خود ادامه میدهد.

  39. فاطمه می‌گوید:

    سلام اقای دکتر من صبح از شما سوال پرسیدم والان نه متن هست نه جواب یبار دیگه سوالمو میپرس
    پسر من در دو ماهگی بر اثر متابولیک خفیییف تشنج های تونیک کلونیک داشت و همه اینها بعدا مشخص شد ومتاسفانه ما از زمان تشنج دو هفته بعد متوجه شدیم چون میگفتن کولیکه
    بعد از دو هفته دارو گرفت وبعد از چند هفته کامل کنترل شد واینکه بعضی از روزها شش تا هشت بار هم تشنج داشت وهمه انها سه ثانیه طول میکشید جواب ام ار ای و سی تی اسکنش خوب بود ولی من ترس دارم سی پی شود ایا ممکن است
    آیا همه نوزادان دچار تشنج. تاخیر تکامل میگیرند…….الان پسرم پنج ماهو سه هفته دارد از دو ماهگی دارد گرفته…از سه هفته پیش غلط میزند وتلاش برای سینه دارد ..واکنش به اسم دارد….قهقهه میزند…اسباب بازی در دستش میگیرد ولی داخل رورپعک نمیرود ووقتی که میایستونمش زانو ها رو خم میکنه بنظرتون سیر تکاملی اش خوب است

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      علت و شدت این نوع تشنجها در نوار مغز بهتر مشخص میشود، با توجه به اسکن طبیعی دلیلی برای نگرانی از سی پی نیست. پیگیری کنترل تشنج معمولا برای مدت طولانی ضرورت دارد. بنظر میرسد علائم تکاملی کودک در حد طبیعی است ، در صورت مشاهده هر نوع پس رفت با پزشک معالج تامس بگیرید.

  40. فاطمه می‌گوید:

    آقای دکتر من سوالم را به ایملیتون هم ارسال کردم اما هنوز جوابب نگرفتم

  41. ..... می‌گوید:

    سلام آقای دکتر خسته نباشید. من یه پسر 20ساله و دانشجوی پزشکیم. مبتلا به هیدروسفالیم. با توجه به سختی درسها و به وجود امدن علایمی از کاهش حافظه در من آیا میتوانم به این رشته ادامه دهم؟ درمانی برای این کاهش حافظه وجوذ دارد؟ با تشکر

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      هیدروسفالی جبران شده معمولا بدون عارضه است. با توجه به توانائی که عبور از کنکور را تامین نموده مطمئنآ میتوانید دوره پزشکی را هم بپایان برسانید. برای کارایی بهتر ذهن و حافظه همانند افزایش توان فیزیکی تمرین مستمر و بدون استرس با علاقه و انگیزه بالا کافی است.

  42. علی می‌گوید:

    حداکثر رشد دور سر نوزاد در دو ماه اول چقدره؟ دور سر بسر من موقع تولد 34 و الان در دو ماهگی 40.5 ایاطبیعیه؟

پاسخ دهید

