هیدروسفالی (Hydrocephalus)

مسدود شدن راه جریان و جذب مایع مغز و نخاع را که موجب بزرگ شدن بطن های طرفی مغز می گردد هیدروسفالی می نامند. با اینکه بزرگ شدن بطن ها در اسکن CT  و  MRI بوضوح دیده می شود، در مواردی تشخیص آن از بزرگ شدن بطن ها بعلت تحلیل مغز (هیدروسفالی جبرانی) مشکل است. در نوزادان علت آن اغلب در اثر بسته بودن جریان مایع مغز از مجرای آکودوک سیلویوس (مجرای بین بطن سه و چهار) بوده، که موجب افزایش فشار داخل بطن های طرفی و بطن سه و بزرگ شدن آنها می‌گردد، ولی فشار مایع در بطن چهار و اطراف مغز و نخاع پایین می باشد. این نوع هیدروسفالی را نوع انسدادی می نامند. در سنین بالا بسته بودن جریان مایع مغز و نخاع در ناحیه فضای سوب آراکنوئید بوده و موجب بزرگتر شدن همه بطن ها و افزایش فشار مایع در بطن ها و اطراف مغز و نخاع می گردد. این نوع هیدروسفالی را نوع مرتبط(Communicating) می نامند. در کودکان زیر دو سال بعلت باز بودن سوتورهای جمجمه هیدروسفالی موجب بزرگ شدن اندازه سر بیش از رشد مترقبه می شود، در بزرگسالان سیر هیدروسفالی تدریجی بوده و موجب اختلال در راه رفتن و حافظه می گردد. با افزایش تدریجی فشار مایع مغز و نخاع و بزرگتر شدن بطن ها، سطح جذب مایع بیشتر شده و در نتیجه فشار مایع به حال طبیعی می رسد. این وضعیت را هیدروسفالی با فشار طبیعی می‌نامند. در موارد حاد در مدت شش ساعت حجم بطن ها تا 80 درصد بزرگ می شود. در اسکن MRI علاوه بر بزرگی بطن ها و آتروفی مغز نفوذ مایع در ماده سفید مغز مشاهده می شود. در مواردی وضعیت ثبات یافته و متعادل تولید و جذب مایع مغز و نخاع با بزرگی بطن ها و آتروفی مغز سالها تحمل می شود. ممکن است ضربه های خفیف سر موجب بهم خوردن وضع وضع جبرانی بشود.

هیدروسفالی در کودکان بعلت ناهنجاریهای مادرزادی کیاری (Chiari)، تنگی آکودوک بعلت ناهنجاری مادرزادی یا خونریزی و عفونت نوزادی داخل بطن ها پدید می آید. بزرگ شدن سر با نازک شدن استخوان ها و جدا شدن سوتورها و در موارد پیشرفته آتروفی اوپتیک و اختلال حرکت چشم ها و اختلال تعادل و راه رفتن مشاهده می شود. در موارد حاد تهوع و استفراغ ديده می شود.

در نوزادان تحریک پذیری، مشکل تحمل تغذیه، بی حالی و استفراغ وجود دارد. در کودکان سنین بالاتر علاوه بر علائم فوق، سردرد، فلج یک یا دو طرفه اعصاب کرانیال ششم موجب انحراف چشم ها به داخل و دو بینی و اختلال تعادل در راه رفتن پدید می آید. در نوزادان بخصوص در پرمچورها(نارس) با سونوگرافی مکرر افزایش فزاینده بطن ها مشخص می شود.  5 درصد این موارد در آینده به شانت نیاز پیدا می کنند. ثبت دور سر در برگ مخصوص رشد نوزاد و کودک در فواصل معاینه تغییرات اندازه دور سر را از استاندارد رشد نشان می دهد. در کودکان سنین بالاتر دور سر بزرگ نمی شود، افزایش فشار مغز با بسته شدن مسیر جریان مایع بعلت های یادشده یا تومورهای مخچه و ساقه مغز و عفونت های داخل جمجمه موجب سردرد، استفراغ، اختلال دید و تعادل و سایر علائم مربوط به عامل ایجاد کننده را ظاهر می نماید. در معاینه، تورم پاپی، فلج چشم، عدم تعادل و تشدید رفلکس ها جلب توجه می کند. در موارد درمان نشده عوارض تاخیر رشد و نارسایی هورمونی پدید می آید. معالجه هیدروسفالی گذاشتن شانت است که مایع درون بطن طرفی را به فضای پشت پریتوان منتقل می کند. با بزرگ شدن کودک تعویض شانت ضرورت پیدا می کند.

تشخیص و تصمیم گیری شانت گذاری در هیدروسفالی در افراد بالغ مشکل است مخصوصاً در افراد سنین بالا که با ضایعات عروقی متعدد و کوچک و پارکینسون همراه باشند. انجام اسکن CT  و  MRIدر کلیه بیماران پارکینسونی برای تشخیص هیدروسفالی ضرورت دارد. سیسترنوگرافی با تزریق ایزوتوپ به مایع نخاع و پایش جریان آن برای تفکیک اشکال مختلف ضایعات و احتمال پاسخ به شانت کمک می کند.در حال طبیعی ایزوتوپ تزريق شده به مايع نخاع وارد بطن ها نمی شود و از طریق سوب آراکنوئید دور نیمکره ها جذب می شود.

در هیدروسفالی با فشار طبیعی بر عکس نوع جبرانی آلزایمر بزرگی بطن های طرفی بدون آتروفی نواحی تمپورال در MRI وجود دارد. قبل از اجرای شانت گذاری گرفتن مایع نخاع به مقدار حداکثر ممکن و پایش پاسخ مساعد از نظر اصلاح راه رفتن و حافظه و کنترل ادرار به قضاوت نتيجه عمل كمك مي كند. اسکن اسپیکت و اسکن دانسیته پروتون نیز در تفکیک موارد فوق کمک كننده است. عوارض بعد از شانت گذاری در 25 درصد موارد بصورت عفونت و هماتوم سوب دورال بعد از عمل پیش می آید. عدم پاسخ مناسب به عمل جراحی باعث شده که با تردید بیشتری بیماران برای عمل انتخاب بشوند.

گزارش سیر بیماری هیدروسفالی در یک فرد جوان:

پسر 14 سله در سال 1380 با اختلال تعادل و لرزش دستها بدنبال سرماخوردگی مراجعه نموده بود، از 3 سال قبل لرزش خفیفی در دستهایش داشت و از 6 ماه قبل بی علاقگی، موجب افت تحصيلی شده بود. به غیراز یکبار تشنج با تب در 3 سالگی بیماری قابل ذکری در گذشته نداشت، در معاینه مختصر کمی تعادل در راه رفتن و لرزش ارادی در دستها، اختلال عصبی دیگری مشاههد نشده بود. حرکات چشم ها و ته چشم ها و رفلکس های وتری طبیعی بود. تب و سردرد و استفراغ نداشت. در CT اسکن بزرگی بطن های طرفی و بطن سه مشاهده شد. بیمار با دریافت نیم قرص آستازولامید 250 میلی یکبار در روز در مدت یک هفته بهبودی نشان داد و در اسکن کنترل 2 هفته بعد کاهش مختصر حجم بطن ها مشاهده شد.

بیمار تا فروردین 1390 مشکلی بیماری نداشت و بکار کشاورزی مشغول بود در آن تاریخ اختلال تعادل بصورت خم شدن غیر ارادی به جلو موقع نشستن و یکبار افتادن با بیهوشی به مدت یک دقیقه بدون تشنج ظاهر شده بود. در معاینه اختلال تعادل در نشستن و راه رفتن و تشدید رفلکس های وتری در پاها مشاهده شد. حرکات چشم ها و ته چشم در معاینه طبیعی بود، سردرد و منگی و اختلال کنترل ادرار نداشت، خواب و اشتها به غذا طبیعی بود. اسکن CT بزرگی بطن های طرفی و بطن 3 را در حد شدید نشان داده بود. بیمار پس از 2 هفته دریافت آستازولامید 250 میلی گرم نیم قرص دوبار در روز رفع کامل علائم عصبی را نشان داد.

این سیر بیماری نشان دهنده وضعیت هیدروسفالی ثبات یافته است که گاه و بیگاه و بدون علت مشخص با علائم بهم خوردن وضعیت جبرانی مراجعه نموده و نیاز به اقدام جراحی نداشته است.

مطالب جدید در مورد هیدروسفالی جنین و نوزاد در لینک زیر موجود است.
http://www.fetalhydrocephalus.com/hydro/info-Congenital-Hydrocephalus.aspx

این نوشته در تخصصی ارسال و , , برچسب شده است. افزودن پیوند یکتا به علاقه‌مندی‌ها.

1,377 Responses to هیدروسفالی (Hydrocephalus)

  1. نفس می‌گوید:

    با سلام
    مادرم چندسالی هست که دچار لرزش دست می باشند.حدود دوماه پیش توی خواب به لرزه افتادند و صدای خروپف میکردند و حالت چشمهایش نیمه باز بود.وقتی آروم شدند حرفی نمیزدند و فقط با حرکات سر جواب ما را میدادند.و بعد از دو ساعت با صدای آهسته حرف میزدند.پزشکان تشخیص تشنج دادند و برخی میگویند سکته هم بوده.پس از ام آر آی، مشخص شد دچار هیدروسفالی می باشند.بعضی چیزها را فراموش میکنند البته حدود یک سال یا کمتر دچار این مشکل هستند.گاهی هم بدون دلیل شروع به گریه میکنند.آیا این از عوارض هیدروسفالی است؟ و حدود یک ماهی هم میشه که پاهایشان از کف تا زانو ورم کرده و سفت شده.فعلا پزشک آزمایشاتی را نوشته که منتظر جواب آنها هستیم.سوالی که داشتم این است که آیا هیدروسفالی مراحل تدریجی خودش را طی میکند و آیا به مرور مادرم نمی تواند راه برود و دچار فراموشی میشود؟ کلا بیماری خطرناکی است و بیمار را از پا در می آورد؟دلیل گریه بدون علت هم هیدروسفالی است؟و در نهایت علائمی که در خواب داشتند( لرزه و خروپف و…) تشنج بوده؟
    ممنون

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      اگر در حین حمله بیهوش بوده احتمال تشنج زیاد است . ضمن کنترل تشنج ، اگر در اسکن مغز عارضه غیر از هیدروسفالی دیده نشده بهتر است برای بررسی بیشتر و تست درمان مایع نخاع گرفته شود، اگر بعد از اخذ مایع بهبودی کلی مشاهده شود امکان معالجه با گذاشتن شنت بسیار است.

  2. نگار می‌گوید:

    باعرض معذرت درسونو که دوروز پیش انجام دادم اینونوشته
    درناحیه پیتال جنین out pouchingحدود14*17مشاهدشد.درون ان باcfsاشغال شده است.درحداقل بررسی پارانشیم مغزی درون ان مشاهده نشد(مننگول ناحیه اکسی پوت؟)
    ایا اینم همون مشکله چه جوری ازسلامت کامل جین دومم اطمینان پیدا کنم تورو خدا منو راهنمایی کنید
    باتشکر

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      وجود کیست مننگوسل در ناحیه پشت سری و گردن بدون جود نسج مغز ممکن است فروکش کند. سونوی مجدد 2-4 هفته بعد سیر بیماری را مشخص میکند. این عارضه تصادفی و نادر است لذا به احتمال زیاد قل دیگر سالم خواهد بود.

  3. رضا می‌گوید:

    سلام آقای دکتر .من بیمار هیدروسفالیم وحدود 5 سال است که شانت گذاشته ام. باتوجه به معاینات و سی تی حدود 2ماه است که شانتم از کار افتاده است و دکتر گفته که هیچ مشکلی نداری و آب دور مغزت زیاد نشده و طبیعی است می خواستم بفهمم که بیرون آوردن شانت تا چه اندازه خطر گرفتگی و خونریزی را به همراه دارد؟

  4. مرتضی می‌گوید:

    سلام
    چقدر احتمال دارد که IVH گرید سوم تبدیل به هیدروسفالی گردد.

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      احتمال دیگر علائم سی پی در خونریزی داخل بطنی درجه سه بیش از هیدروسفالی است، در مجموع علائم بارز ناتوانی حدود 20% بنظرم میشود پیش بینی کرد.

  5. صبا آزادمنش می‌گوید:

    با سلام خدمت شما . پدرم 67 سال سن دارند و 1.5 سال پیش بدلیل سکته مغزی و خونریزی مغزی سمت چپ مغز تحت عمل قرار گرفت.درحال حاضر سمت راست بدنشان(دست و پا)لمس بوده و با کمک قادر به راه رفتن میباشند. حدود سه هفته پیش ام ار ای گرفته و پزشکشان تشخیص دادند که مغزشان آب آورده.در حال حاضر افراد خانواده خیلی نگران و مضطرب هستیم. میخواستم راهنمایی بفرمائید که گذاشتن شنت ضروری است و آیا در صورت گذاشتن شنت چه عوارضی متوجه بیمار میشود؟ممنون میشم پاسخ واضح و صریح دهید.متشکرم

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      اگر جمع شدن آب در محل خونریزی جذب شده است در این صورت هیدروسفالی جبرانی است اقدامی ضرورت ندارد ولی اگر هیدروسفالی بعلت بسته شدن مسیر جذب مایع مغز است و ناتوانی بیمار بتدریج بیشتر میشود ممکن است درمان هیدروسفالی لازم باشد.

  6. مهیار می‌گوید:

    سلام.. آقای دکتر نوزاد 4 ماهه ای دارم که سندروم دندی واکر دارد و هیدروسفالی نیز دارد.. پیش چندتا دکتر و جذاح مغز واعصاب برده ام ..با توجه به وضع بد بچه و اینکه میگویند مغز بچه تشکیل نشده است و فشار داخل مغز بالاست و سرشار از آب است،، بیشتر دکتر ها نظر دادند که عمل شانت را انجام ندهیم تا بچه راحت شود.. می خواستم بپرسم چقد احتمال مرگ بچه وجود داره اگه عمل نشه.. چقد ممکنه که زنده بمونه…اگه زنده بمونه سر و کله خیلی بزرگی خواهد داشت؟ نظر شما چیه در باره عمل کردن و یا نکردن؟ خواهش می کنم برام email بزنین و جواب بدین

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      اگر معلولیت کودک بعلت ناهنجاری مغزی کلی است جراحی کمکی نخواهد کرد ولی اگر امید رشد و تکامل با توجه به مراکز سالم مغز مطرح است ارزش هزینه و اذیت شدن را دارد. با پوزش به لحاظ مورد نظر بودن مطالب سایت برای عامه از پاسخ خصوصی معذور میباشم.

  7. منور می‌گوید:

    سلام اقای دکتر پسر ۶ ماه و نیمه دارم دور سرش۴۸ است با سی تی اسکن
    تشخیص هیدروسفالی خارجی دادن وهمه ظواهر و رشدش کاملا طبیعی است چه کار باید بکنیم؟

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      اگر سیر افزایش دور سر در مقایسه منحنی رشد بموازات پیشرفت میکند جای نگرانی نیست اگر افزایش صعودی نشان دهد احتمالا به درمان و یا جراحی نیاز خواهد بود.

  8. رؤیا می‌گوید:

    من پی سرچ سیرنکس به سایت شما رسیدم و توضیح‌تون رو درباره‌ی کامنت یکی از دوستان خوانده‌ام. برادرم بیست‌وسه ساله است و به‌خاطر گزگز و درد و پرش پا به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کرده و بعد از ام‌آر‌آی درباره‌شون گفتند که این علائم عصبی است، ولی مبتلاست به سیرنکس و باید جراحی شود. شما برای این دوست‌مان نوشته‌اید که جراحی لازم نیست اگه اختلال خاصی ندارد. می‌خواستم بدانم جراحی/عدم‌جراحی می‌تواند چه عوارضی داشته باشد و بهتر این است که چه کرد؛ مدارا و زندگی یا …؟ ممنون می‌شوم اگر راهنمایی‌ام کنید. سلامت و شاد باشید.

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      بعضی از سینگس ها در نخاع گردن یا کمر دهه ها بدون علامت اند و یا علائم جزئی وثابت دارند، این موارد نیاز به دستکاری ندارند. در مواردی علائم سیر تشدید دارند در این موارد باز کردن حفره به فضای زیر آراکنوئید ممکن است تاحدودی سیر پیشرونده علائم را کم کند.

  9. نسیم می‌گوید:

    سلام آقای دکتر.بیمارهیدروسفالی که5ساله شنت گذاشته والان شانتش باتاخیرکارمیکنه وسی تی اسکنها وته چشم نشانی از زیادشدن مایع نیست اما همچنان سردرد دارد.وقتی میخوابندسردردشان خوب میشودبعدازچندساعت نشستن دوباره سردردمیگیرند.قرص پروپرانولول و نورتریپیتیلین هم مصرف کرده گفتن شایدسردردعصبی باشداماهمچنان سردرد دارد.اگرشانت بیرون بیاوردخطرچسبندگی وخونریزی دارد؟بنظرشما چکارکند؟

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      احتمالا کم شدن فشار مایع مغز موقع نشستن علت سردرد است مایعات زیاد بخودند و کمر دور شکم را کمی سفت ببندند و اگر نشد با صلاح دید پزشک شانت را در آورند.

  10. دانيال می‌گوید:

    سلام و تشكر
    همچنين با توجه به اندازه محل و نوع تومور از انجايي كه امكان عمل جراحي وجود ندارد بيمار را اذيت نكنيم
    پوزش ميخواهم مجبور بودم جزييات را ذكر كنم و حرف به درازا كشيد
    لذا تمنا دارم حضرتعالي نظر خود را در اين خصوص ابراز فرما

  11. شهسواری می‌گوید:

    باسلام بردارزاده من در نوزادی هیدروسفالی داشتن ودر سرش شنط گذاشته شده و الان 13 ساله است و اخیرادوچار سردرد های ناگهانی می شد وپس از بستری در بیمارستان نتنها بهبودی حاصل نشده بینایی خود را نیز از دست دادهاست همچنین موقع ادار سردرد ش شدیدتر می شود و خیلی به سختی ادار میکنه لطفا راهنمایی کنید

  12. حدیث می‌گوید:

    سلام خدمت آقای دکتر باعرض شرمندگی میخواستم بدونم جوابmri سال پیش و امسال دخترمو چطوری براتون بفرستم که یمقایسه ایی بکنید ممنون

  13. فاطمه می‌گوید:

    با سلام اقای دکتر دخترم 2ماهه هست که به علت نارس بودن دچار خونریزی مغزی شده بود الان تمام خونش جذب شده و دکترا میگن که سرش آب آورده (هیدروسفالی شده) دورسرش از 30 یه 34.5 رسیده ولی 1.5ماهه که دیگه بزرگتر نشده قرص استازولامید مصرف میکنه‏‏ خوشبختانه دکتر گفته هیدروسفالی فعلا مهار شده.میخواستم بدونم دخترم در اینده چه مشکلاتی خواهد داشت (از لحاظ ذهنی حرکتی)میتونه مثل یک بچه عادی زندگی کنه؟

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      اگر در اسکن آسیب مغزی مشخص دیده نشده رشد و تکامل معمولا در حد رضایت بخش پیش میرود. معمولا علائم عصبی بعد از 6 ماهگی بهتر قابل ارزیابی است.

  14. حدیث می‌گوید:

    باسلام خدمت آقای دکتر آقای دکترمن جدیدا کاردرمان آویناروعوض کردم وکاردرمان جدیدش گفته که باید اول ازنظرذهنی باش کارکنم اما نمیدوونم چطوری؟آیا شمامیتونید راهنماییم کنید؟

  15. حدیث می‌گوید:

    باسلام خدمت آقای دکتر آقای دکتر من چندروزپیش دخترموبردم پیش ی کاردرمان جدید که قبلا بهتون گفتم خیلی شدید باهاش کارکردشب که آوردمش خونه دیدم تیک پیداکرده مثل حالت اینکه جابخوره خودشو میندازه عقب وعضلاتشو سفت میگیره بردمش پیش دکترش نصیری وازش نوارمغزگرفتم متاسفانه دکترنصیری گفت که تشنج نکرده امامشکوک به تشنج هست وی سری امواج منفی داره وبهش قرص لوبل وب۶داد وگفت که کاردرمانی آروم باشه به نظرشما شرایطش خطرناکه؟ی سری دیگه هم اینجورشد اماقبل اینکه دارومصرف کنه خودش قطع شدتا بازاینجورشدوی سوال دیگه اینکه برای جلوگیری ازتشنج بایدچیکارکنم؟

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      اگر در ضمن خواب پرشهای عضلانی مشاهده شده احتمال زمینه تشنج بعید نیست ولی بدون سابقه تشنج و بدون علائم پرش اندامها صرفآ تشخیص تشنج از روی نوار مغز تاییدش مشکل است. در صورت مشاهده شواهد تشنج مصرف لوبل منطقی است. توجه به تغییرات احتمالی در اسکن مغز نیز ممکن است کمک کننده باشد.

  16. نسیم می‌گوید:

    سلام آقای دکتر.من5سال پیش شانت گذاشتم( هیدروسفال) تایکماه پیش شانتم کارنمیکرده ومایع مغزی نخاعی هم زیادنشداماسردرد داشتم عصبی هم نبود الان دوباره سی تی اسکن گرفتم شانتم دوباره خودبخود شروع به کارکردن کرده وسردردم دارم.باوجودی که کارمیکنه میشه گره زد وبیرون آورد؟ راه حلی دیگری هم وجود داره؟ممنون میشم نظرشمابدونم .

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      اگر اندازه بطنها طبیعی و علائم عارضه مغزی ندارید سردرد به شانت مربوط نیست و نیاز با دستکاری شانت نیست.

  17. نسیم می‌گوید:

    سلام آقای دکتر.گره زدن شانت وبیرون آوردن آن میگن خطرناکه واحتمال فلج شدن ومرگ داره بخاطر ترس از خونریزی یازیادشدن مایع مغزی نخاعی هست؟ بنظرشماباتوجه به سردردی که دارم انجام این کار درست هست یاخیر؟قرصهای مربوط به سردردعصبی هم خوردم خوب نشدم.راه دیگری هم وجود دارد بنظرشما؟ممنون

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      در آوردن شانت چندان مشکل نیست باید ضرورت بودن شانت و عملکرد آن با کنترل بالینی و اسکن ارزیابی شود.

  18. رضی می‌گوید:

    باعرض سلام و ادب
    مادرم 70 ساله,مدت 6 ماه است که عمل شنت گذاری به علت مبتلا بودن به NPH انجام داده است. در این مدت همه موارد شامل حرکتی, ادراری و حافظه خوب بوده است. ولی الان حافظه مجدد دچار اختلال شده است. سوالم این است بیماری مجدد عود کرده? و اگر بله راه درمانی وجود دارد?
    با تشکر

  19. مهسا می‌گوید:

    سلام دکتر.مادرم 61 ساله تومورمغزی داشت پارسال عمل بازمغزانجام داد سپس گاما و40 جلسه تحت رادیوتراپی بادزبالا قرار گرفت.یک ماه بعد ازرادیو تراپی دچارتهوع شدیدشد که بادگزامتازون واستازولاماید کنترل شد.حالش بهترشد وبه تدریج هرده روزیک باردگزامی زدوروزی یک استارولاماید مصرف می کرد که با حذف استازولاماید و کم کردن دگزا مادرم دچاراختلال حافظه ی کوتاه مدت ونوعی گیجی شده است.باتوجه به وضعیت مادرم شماچه راه درمانی را پیشنهاد می کنید؟؟

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      اگر در اسکن کنترل باقیمانده تومور رشد نموده و فشار مغز را بالا برده غیر از درمانهای نگهدارنده که مصرف میکنند کار بیشتری ممکن نیست در این زمینه شیمی درمانی کمتر موثر است، مشورت با اونکولوژی هم برای اطمینان خاطر بعمل آورید.

  20. زينب می‌گوید:

    سلام آقاي دكتر من خواهري دارم حدودا 37 ساله . دچار دوبيني شده است و پلك يك چشمش افتاده است. سي تي اسكن و MRI انجام شده است و دكتر گفته يك التهاب كوچك ديده ميشه .نظر شما چيست؟ يك آزمايش هم داده كه جوابش93/6/18 حاضر ميشه. آيا تا اون موقع مشكلي براي بيناييش پيش نمياد؟ داروهايي كه برايش تجويز شده : آسپرين ،ويتامين ب 1 ، امگا 3 . در جواب MRI نوشته شده كه مختصري از انحراف بيني و سينوزيت پارانازال قدامي مشهود است.

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      دوبینی بعلت انحراف کره یک جشم پیش می آید، انحراف چشم با افتادگی پلک بعلت فلج عصب سه معمولا اگر در اثر میگرن باشد خوذبخود بهبود مییابد و اگر بعلت فشار آنوریسم به عصب باشد دوام مییابد بایستی با آنژیوگرافی بررسی بشود. در مواردی انحراف چشم بعلت فلج یک عصب نیست و متنوع و متغییر است در انصورت بایستی به ضعف عضلانی میاستنی چشمی مشکوک شد و بررسی های لازم در این زمینه بعمل آورد. بندرت ممکن است پلاک ام اس در ناحیه مربوط به هسته عصب سه موجب این علائم بشود. در هر حال مسئله فوریت ندارد باید سر فرصت علت مشخص بشود.

  21. مهسا می‌گوید:

    سلام دکتر درادامه سؤال قبلی باقیمانده تومور مادرم را باگامانایف ورادیو تراپی کنترل شده ولی باکم کردن دگزامتازون وقطع استازولاماید وی دچار حالت گیجی وعدم تعادل واختلال درحافظه کوتاه مدت شده با توجه به این موضوع وی به درمان با داروهای نگهدارنده ادامه بدهد یا شنت گذاری لازم است ودر چه صورت به شنت گذاری نیاز است؟؟باتوجه به وضعیتش بهترین راه درمان چیه؟

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      اگر در اسکن تجمع مایع مغز در بطنها بعلت گرفتگی مسیر مایع موجب هیدروسفالی شده گذاشتن شنت برای مدتی موثر خواهد بود.

  22. اکرم تمسکنی می‌گوید:

    سلام من یک خانم 29ساله هستم که در بارداری اولم در 18هفتگی جنینم دچار هیدروسفالی حاد بود.من وهمسرم دخترخاله پسرخاله هستیم میخواستم بدونم امکان اینکه در بارداری بعدی هم جنین دچار این مشکل باشه چقدره؟
    باید چیکار کنم دیگه این مشکل رو نداشته باشم؟
    ممنون میشم کمکم کنید

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      اغلب موارد هیدروسفالی اتفاقی پیش می آید، معمولا ناهنجاریها تکراری نیستند. مراقبتهای متداول حاملگی بخصوص مصرف فولیک آسید و اجتناب از عوامل خطربار حاملگی کافی خواهد بود.

  23. پرشان می‌گوید:

    با سلام و درود عوارض استفاده طولانی از استازولامید برای مهارهیدروسفالی چیست البته در کودکان متشکرم

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      تاخیر رشد جسمی و سنگ کلیه، در مواردی بهم خوردن الکترولیتها و اسیدوز متابولیک که ممکن است عوارض ثانوی ایجاد کند.

  24. مریم می‌گوید:

    دختر9ساله دارم مادرزادی هیدروسفال بود 45روزگیش شنت گذاشتیم در این9سال چندبارگرفت باشستشو باز شد از6سالگی دچار تشنج شد وبیمارستان بستری میشدتاکنترل بشه قرص نیترازپام و استازولامیدوتوپیرامات صبح و شب می خوره یک هفته است که میگه حالت تهوع دارم شکمم جانداره اشتها هم نداره به نظر شماممکنه کبددچارمشکل شده باشه

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      ممکن است آستازولامید با توپیرامات تداخل داروئی کرده بهتر است پزشک معالج کنترل بالینی و در صورت لزوم سونوگرافی کلیه بعمل بعمل آورند.

  25. نسیم می‌گوید:

    سلام دکتر
    پسرم الان دوماهشه در زمان تولد وزنش 4300 گرم قدش 51 سانتیمتر و دور سرش 38 بود الان توی دوماهگی وزن و قدش به ترتیب 6700 گرم و 62 سانت هست که توی نمودار رشد رو خط آخر قرار داره و دور سرش شده 42 سانت که از نمودار زد بیرون به نظرتون پسرم مشکل داره؟

  26. نسیم می‌گوید:

    سلام آقای دکتر.هیدروسفالی بودم پس ازمدتی شانتم ازکارافتاده بود وتو این 5ماه ک شانت کارنمیکرد مایع دورمغزم زیادنشد به دکترم برای بیرون اوردن شانت مراجعه کردم باتوجه به سی تی اسکن گفته شدکه شانت خودبخودشروع ب کارکردن کرده ومایع دورمغزم هم طبیعی هست.سردرد دارم دکتر میگویدبا سردردبسازی بهتر است.به نظرشماباتوجه به سردردی که دارم (وقتی درازمیکشم سردردندارم ولی بعداز3ساعت نشستن سردردمیگیرم) و احتمال چسبندگی وخونریزی ک دکترمیگویندبرای این عمل وجود دارد ببنظرشما بیرون اوردن شانت کار درستی هست؟قرص نورتریپیتیلین و پروپرانولول و سوماتریک هم مصرف کردم ولی سردردم خوب نشد.با تشکر

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      سردرد مدتی بعد از بلند شدن و نشستن نشانه افت فشار مایع مغز بعلت دفع از راه شانت است. شاید با پوشیدن گن و با بردن فشار داخل شکم بتوان موقع نشستن و ایستادن از این تغییر جلوگیر کرد. اگر این روش ساده بجای گره زدن شانت نتیجه بخش باشد در این سایت اعلام نمائید.

  27. معصومه رضازاده می‌گوید:

    باسلام اقای دکتر دختر چهارماهه که رشد دور سرش کن هستش بعد از سی تی اسکن گفته شده که پیشانی جوش خورده ولی دورسر نه.باید چیکارکرد

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      اغلب نیاز به جراحی برای باز کردن جوش خوردگی استخوانهای سر پیش نمی آید ، مشاوره با متخصص مغز و اعصاب کودکان محض اطمینان لازم است.

  28. نسیم می‌گوید:

    سلام آقای دکتر.شرمنده دایم مزاحم شما میشیم.من امروز کامل گن استفاده کردم اما همچنان با2-3ساعت نشستن سردرد دارم تصمیم گرفتم شانت بیرون بیاورم پزشک میگوید بارضایت خانواده.بنظرشمااحتمال خونریزی وچسبندگی باتوجه به اینکه5ساله شانت توسرم هست و باتوجه با تجربه ای که شما دارید چند درصدهست؟عوارض بعدی چه مواردی میتونه باشه در صورت خونریزی؟ ممنون

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      برداشتن شنت اغلب بدون عارضه است باید مطمئن بود که بعد از برداشتن هیدروسفالی عود نکند و نیاز به شنت مجدد پیش نیاید.

  29. امیر علی می‌گوید:

    با سلام و خسته نباشید
    نوزاد من پس از تولد دچار خونریزی مغزی گرید 4 شد . خون در حال جذب شدن است ولی اندازه بطن 13 میلیمتر شده است و مشکوک به هیدروسفالی می باشد . دکتر استازولامید رو توصیه کرد و نوزادم در حال مصرف این قرص
    می باشد و یک هفته مصرف کرده دور سرش ثابت شده است و نغییری نکرده است . الان 25 روزشه و فعلا داره داروی ضد تشنج و استازولامید رو مصرف می کنه . احتمال داره به هیدروسفالی مبتلا بشه ؟
    چقدر ممکنه این خونریزی باعث فلج مغزی نوزادم بشه
    ممنون

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      اگر دز حال حاضر علائم فلجی یا افزایش غیرعادی دور سر ندارد پیگیری بالینی از نظر پایش پیشرفت تکامل سیستم عصبی کافی خواهد بود.

  30. امیر علی می‌گوید:

    با سلام مجدد
    آقای دکتر ممکنه علائم فلج مغزی رو بفرمایید
    ممنون

  31. فتانه می‌گوید:

    سلام آقای دکتر.پسرم ۱۴ماهشه و از ۵ماهگی استازولامید بهش میدم.مدتییه ب سختی دارو میخوره.بیشتر اوقات بیرون میریزه مجبورم دوباره بهش دارو بدم.می‌خواستم بدونم قرص یا شربت دیگه ای هست ک جایگزین داروی فعلیش بشه؟یا اینکه میتونم قرصش تو آبمیوه یا آب. و عسل حل کنم؟ ی سوال دیگه اینکه هنوز نمیتونه راه بره وفقط برای چند ثانیه می ایسته .دیر راه افتادنش میتونه ب دلیل بیماریش( هیدروسفالی خفیف)باشه؟باتشکر از پاسخگویی شما

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      میشود استازولامید را با آب میوه محلول کرده بدهید. دیر راه افتادن کودک ممکن است به هیدروسفالی مربوط باشد.

  32. حدیثه می‌گوید:

    سلام من هفته 28 بارداری سونو دادم گفتن جنین هیدروسفالی خفیف داره بامقدار11.47 الان در هفته 32که سونو دادم هیچ چیز نشون نداده وجواب سونو سالم بود .جواب به دکترم که نشون دادام گفته باید به دکتر سونو میگفتی که سونو قبلی هیدرو سفالی نشون داده تا از نظز از این نظز جنین بررسی کنه چون ممکنه هیدروسفالی ازبین نرفته باشه.به نظز شما اگی مشکلی بود خود دکتر سونو هنگام سونوگرافی متوجه نمیشد.دکترم میگه باید دوباره سونو بشم چکار کنم خیلی نگرانم لطفا رودتر جواب بدین

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      خیلی از هیدروسفالی ها با پیشرفت رشد جنین جبران میشوند و موردی برای نگرانی پیش نمی آید. سونوی مراحل بعدی بیشتر با ارزش است.

  33. shima می‌گوید:

    با عرض سلام.پسر 9 ماهه ای دارم که در هفته ی 31 بارداری سایز بطن های جانبی مغز 10.5 و تا آخربارداری نیز همین عدد ثابت ماند و با دور سر 33 سانت بدنیا امد. تا کنون هم رشد سر طبیعی و روی نمودار داشته و در 9 ماهگی دور سر به 44 سانت رسیده. سوالی که دارم این است که برجستگی کوچکی بین دو ابرو بوجود آمده و یکبار از ارتفاع 45 سانتی به زمین افتاده که در پی آن برجستگی بیشتر شده که هم شامل ورم و هم برجستگی استخوانی را احساس میکنم. آیا به نظر شما طبیعی است؟ در ضمن بسیار فعال و بهانه گیر است.

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      در مواردی برجستگی پائین پیشانی بعلت بزرگی سینوسهای پیشانی پدید می آید که تغییرات عادی است، در صورت نیاز با رادیو گرافی ساده قابل تشخیص است.

  34. نسیم می‌گوید:

    سلام آقای دکتر.بیمارهیدروسفالی که شانت توسرش هست با هر2 -3ساعت نشستن سردرد بگیرد و بانیم ساعت دراز کشیدن سردردش خوب بشود آیا این طبیعی است؟ میخواستم بدونم آیا همه بیماران هیدروسفالی اینطور هستند؟ ممنون

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      شانت موجب کم شدن فشار مایع مغز در حال نشسته و سردرد میگردد. مصرف مایعات زیاد دراز کشیدن متناوب به رفع علائم کمک میکند.

  35. باران می‌گوید:

    سلام من 18 ماهگی شنت گذاشته ام و الان21 ساله هستم و زیر دلم درد میکند پزشک مغز و اعصاب با یک MRI میگوید چیزی نیست به پزشک عمومی و ماما مراجعه کردم و آزمایشاتی و سونوگرافی کردم و سالم هستند و من همچنان درد زیر دل را دارم از علامت های دیگر من این ات که چشمانم درد میکند لازم به ذکر است که من فشار مغزی هم داشتم و الان ندارم و نشانه ی دیگر این است که وقتی درد میگرد قسمت زیر دلم سمت راست خم می شوم و به سختی راه میروم و مدتی است کمرم نیز درد میکند میخواستم پرسم ممکن است شانت من بعد از گذشت 20 سال شلنگش که به مثانه ی من رفته است کوتاه شده باشد به نظر شما مشکل من چیست لطفا کمکم کنید

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      ممکن است شانت یا نشت مایع موجب تحریک فضای رتروپریتوان شده و با علل دیگر عامل ناراحتی است، معاینه توسط متخصص گوارش و اورولوژی صلاح است.

      • baran می‌گوید:

        سلام ببخشید چشم دردم ممکن است برای چه باشد با توجه به شرح حالم و این که احتمال کوتاه شدن شنت وجود دارد ؟؟؟؟؟
        با تشکر فراوان

        • دکتر سیفی می‌گوید:

          اگر در معاینه چشم علت مشخص دیده نشده اغلب درد چشم بعلت میگرن است. مسیر لوله شانت با رادیوگرافی ساده قابل رویت است.

    • فاطمه می‌گوید:

      سلام .امیدوارم که بهتر باشید .ببخشید پسر من بعد از تولد هیدروسفالی شد و از دو ماهگی شنت داره الان سه ماهه است .میخواستم بپرسم شما که شانت دارید مشکل خاصی براتون پیش نیومده
      من خیلی نگرانشم. تو رو خدا بهم جواب بدید ممنونم

  36. امیر علی می‌گوید:

    با سلام و خسته نباشید

    آقای دکتر امکان تشخیص فلج مغزی با mri یا ct scan در یک ماهگی وجود دارد ؟

    و آیا mri و ct برای نوزاد یک ماهه خطری هم در بر خواهد داشت ؟

    ممنون

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      سی تی اسکن با اشعه ایکس بعمل می آید در موارد حیاتی توصیه میگردد، ام آر آی بدون اشعه و بی خطر است و برای بررسی ضایعات مغز دقیقتر است.

  37. sara می‌گوید:

    سلام
    منددختر مجردهستم که در1سالگی شنت گذاشته ام و الان19 ساله هستم و زیر دلم درد میکند زیر دلم سمت راست پایین درد میکند و کمرم نیز درد میکند و به پزشک متخصص مراجعه کرده ام و با عکس ها و آزمایشات چیزی به دست نیامده شرایط من این طور که خواندم در وبلاگتان شبیه یکی از بیماران است ولی درد من 6 ماه است که هی درد میکند و ول میکند میخواستم بپرسم که به چه پزشکی مراجعه کنم بهتر است و باتوجه به این که من در طول این چند ساله قد کشیده ام ممکن است لوله شانت من کوتاه شده باشد

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      با مراجعه به متخصص جراحی مغز میتوانید از محل و کارکرد شانت مطمئن شوید. در صورت نبود مشکل در این راستا با متخصص گوارش مشاوره لازم خواهد بود.

  38. سعیده می‌گوید:

    سلام با عرض خسته نباشید خدمت آقای دکتر من در 3 ماهگی تشنج کردم روی مخچه ام تاثیر بدی گذاشته تا 2سالگی قرص تشنج مصرف کردم دیگه تا این سن تشنج نکردم عدم تعادل دارم دکتر که رفتم گفتن آتروفی مخچه هستش در ضمن چشمم هم تنبلی داره از عوارضش بوده ولی خدارو شکر توی درسام موفق بودم دختر 24 سالمه لیسانس دارم الان میخواستم بپرسم چرا سنم که بالا میره فکر میکنم وضعیت تعادلم بدتر میشه دکترم میگه ناهماهنگی عضله هم دارم قرصای تقویتی مصرف میکنم ولی باز همین جورم ممنون میشم راهنماییم کنید

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      ممکن است علت تشنج و اختلال مجچه ای ناشی از فلج اطفال بوده با تمرینهای ورزشی و تعادلی اصولا توانائی ها را میشود بالا برد.

  39. امیر علی می‌گوید:

    با سلام مجدد

    دکتر نوزادم رو امروز سونوگرافی کردند 28 روزشه تو سونو نوشته

    حداکثر دیامتر تریگون بطن جانبی 25 میایمتر می باشد
    استانداردش چه میزان می باشد و احتمال هیدروسفالی دارد ؟
    ممنون

  40. رحیمی می‌گوید:

    با سلام و خسته نباشید . همسرم مدتی است که سر درد شدید دارد. گاهی اوقایت گردنش هم درد میگیرد . گاهی در صورت و نزدیک چشماش و همچنین در دست و پایش درد انتقال می یابد . نوار مغز و عصب و عضله و ام آر ای و سی تی اسکن انجام داده و خداروشکر موردی نبوده . یکی از پزشکان اهواز مشکوک به آنوریسم مغزی است . لطفا” در مورد این بیماری و شدت خطرناک بودنش و راه درمانش توضیح دهید . با تشکر .

    • دکتر سیفی می‌گوید:

      آنوریسم ها قبل از پاره شدن و خونریزی مغز اغلب بدون علامت اند. از روی سردرد مزمن نمیشود به آنوریسم مشکوک شد. راه تشخیص با آنژیوگرافی است. درمان با بستن جراحی یا مسدود نمودن در جریان آنژیوگرافی بطریقه اینترونشن است.

  41. سعیده می‌گوید:

    ببخشید میخواستم بپرسم طب سوزنی برای عدم تعادل ام تاثیر داره ممنون میشم توضیح بدین

پاسخ دهید

